Nokia-Logo Nokia će do kraja godine tržištu predstaviti svoj 10-inčni Tablet sa operativnim sustavom Windows 8 i ARM procesorom.

Prema nekim navodima Nokia će vjerojatno predstaviti dual-core Windows 8 Tablet tijekom posljednjeg tromjesečja ove godine. Microsoft još uvijek nije otkrio točan datum lansiranja Windows 8 operativnog sustava, no većina prognozira da će se to dogoditi također u posljednjem tromjesečju.

Ovaj Nokia Windows 8 Tablet navodno će proizvoditi Tajvanska kompanija Compal Electronics i u prvoj seriji bi trebalo biti proizvedeno 200.000 uređaja.

Izvršni direktor kompanije Nokia Stephen Elop još u studenom je najavio da kompanija planira da Windows 8 Tablet doda liniji postojećih Nokia proizvoda u lipnju ove godine sa kojim ima velike šanse da napravi nešto značajno na ovom tržištu.

S druge trane Microsoft cjelokupnu svoju Tablet strategiju bazira na Windows 8, mnogi proizvođači Tablet uređaja izjavljuju da će preći na Windows 8 im se pojavi na tržištu.

Izvršni direktor kompanije Dell, Michael Dell prošlog tjedna je priopćio da je kompanija spremna da predstavi svoj poslovni Tablet sa Windows 8 OS čim Microsoft zvanično predstavi svoj novi operativni sustav.

Treba reći da su Tablet uređaji koje pokreće Android uspjeli da uzmu dobar dio tržišta na kojem je neprikosnoveni vladar bio iPad. Fantastičan uspjeh je napravio Amazon Kindle Fire sa milijunskom prodajm međutim, još ni jedan pojedinačni Tablet nije do sada uspjevao da konkurira Apple iPad u prodaji ili popularnosti.

Interesantno je i to da je analitičarka kompanije Forrester, Sarah Rotman, savjetovala kompanijama Lenovo, Toshiba, Samsung i HTC da se fokusiranu na Windows 8 umjesto na Android OS.

Potpuno je logično da Nokia Windows 8 Tablet uređaji postanu jedni od najpopularniji na tržištu. Ne samo zbog partnerstva sa Microsoft-om već i što je kompanija odavno dokazala svoju stručnost u proizvodnji mobilnih uređaja.