Nokia-Lumia-900

Analitička kompanija Nielsen objavila je najnovije istraživanje prema kojem je u mesecu februaru 49,7 odsto američkih vlasnika mobilnih telefona izjavilo da poseduje pametni telefon (smartphone).

Pored toga, istraživanje kompanije Nielsen utvrdilo je i da se više od dve trećine novih telefonskih kupaca u poslednja tri meseca opredelilo za kupovinu pametnog telefona.

Ovaj veoma snažan rast kupovine pametnih telefona treba očekivati i u budućnosti dok će “obični” telefoni nastaviti da nestaju sa tržišta.

Kompanija Nielsen navodi da je rast prodaje pametnih telefona značajno intenziviran od februara prošle godine, kada je samo 36 odsto američkih vlasnika mobilnih telefona imalo pametni telefon. Ako se rast nastavi ovim tempom, pameti telefoni bi do kraja naredne godine mogli računati na 70 odsto Američkog tržišta mobilnih uređaja.

Takođe, prema istraživanju 48 odsto vlasnika pametnih telefona poseduje Android telefon, dok 32 odsto ima iPhone, a 12 odsto ima BlackBerry. Što se tiče novih kupaca brojke su slične, 48 odsto je kupilo Android, 43 odsto iPhone, a samo 5 odsto je kupilo BlackBerry.

Smartphone-OS

U bliskoj budućnosti mnogo toga bi se trebalo promeniti. Dolazak Microsoft Windows platforme sa Windows 8 svakako da bi trebala da uzme značajan dio tržišta. Kompanija RIM, koja stoji iza BlackBerry-a u velikim je problemima i verovatno će prvi osetiti dolazak Windows 8 uređaja. Takođe, dolazeća Nokia Lumia 900, koja bi trebala koštati oko 100 dolara svakako da će privući značajan broj korisnika jeftinijih Android telefona.