plastika

Mobiteli, Tableti, automobili pa čak i oružja sada će se moći sami “izliječiti” u slučaju kada dođe do napuknuća ili grebanja. Nemojte biti iznenađeni, ne radi se o znanstvenoj fantastici već o stvarnosti.

Istraživači sa University of Southern Mississippi razvili su novu vrstu plastike koja može oponašati ponašanje ljudske kože. Nova plastika je predstavljena na godišnjoj American Chemical Society konferenciji održanoj u ponedjeljak. Ovaj materijal pocrveni u slučaju oštećenja a sam se reparira tako što se izloži nešto jačem svjetlu.

Majka priroda obdarila je sve vrste bioloških sustava s mogućnošću da se sami repariraju. Ozdravljenje kože i formiranje nove kore u posjekotini debla spadaju u najvidljivije primjere i nikako u jedine, priopćio je voditelj istraživanja profesor Marek W. Urban.

Nova plastika je napravljen od kopolimera na bazi vode, koji je više ekološki od drugih plastika i sadrži male molekularne veze koje se nazivaju “Mostovi” i koji obuhvaćaju materijal čitavom njegovom dužinom. Kada je predmet oštećen, mostovi pucaju i formiraju crvenu mrlju oko oštećenja.

Nakon toga, materijal se može sam popraviti tako što se stavi na suncu ili neki drugi izvor intenzivne svjetlosti. Za razliku od drugih proizvoda s regenerativnim svojstvima, ova plastika se može regenerirati neograničen broj puta.

regenerirajuca-plastika

Naravno, ovakva plastika imaće veoma veliku primjenu u svim industrijama ali za sada nije objavljeno kada bi se ona trebala pojaviti na tržištu. Svakako da bi bilo sjajno imati pametni telefon ili tablet koji će se sam regenerirati ali zamislite tek primenu u automobilskoj industriji.

Nissan-ova “Scratch Shield” boja je odmah dokazala svoju korisnost u automobilskoj industriji sa svojom sposobnosti regeneriranja. Ova boja bi prema očekivanjima ove godine trebala biti korištena za iPhone kučišta.

Razvoj ove plastike koja imitira ljudsku kožu financirana je dijelom od strane Ministarstva Obrane SAD. Zbog te činjenice mnogi vide da će velika primjena biti i u vojnoj industriji.