apple_money Kompanija Apple objavila je da će iskoristiti zarađeni novac za plaćanje dividendi dioničarima ali i za otkup jednog broja svojih dionica.

Kompanija Apple će po prvi puta od 1995 godine isplatiti kvartalnu dividendu svojim dioničarima od 2,65 dolara po dionici.

Također, Apple najavljuje da će za otkup svojih dionica potrošiti 10 milijardi dolara. Kompanija će početi da otkupljuje svoje dionice već krajem ove godine.

Na kraju 2011 godine, kompanija Apple je objavio da na računu ima 97.6 milijardi dolara i da će prema nekom planu 45 milijardi biti utrošeno tijekom iduće tri godine.

Jedan dio novca smo potrošili za investiranje u vlastito poslovanje, povećavajući istraživanje i razvoj, akvizicije, otvarili smo mnogo novih trgovina, uplatili neke strateške predujmove i rešili kapitalne rashode u čitavom nabavnom lancu, a također smo značajno radili i na izgradnji naše infrastructure. Mnogo toga još treba očekivati u budućnosti. Čak i sa svim ovim ulaganjima mi imamo dovoljno novca za vođenje našeg poslovanja. Sada smo spremni početi sa isplatom dividend ali i sa otkupom naših dionica,

navodi se u priopćenju izvršnog direktora kompanije Apple, Tim Cook-a.

Dionice kompanije Apple skočile su na oko 600 dolara u posljednjih nekoliko dana, što kompaniju čini najvrednijom kompanijim na svijetu, sa vrijednošću većom od 500 milijardi dolara.

Prije “samo” deset godina, dionicama Apple-a trgovalo se po cijeni od oko 10 dolara.