yahoo Yahoo je podnio tužbu protiv Facebooka tvrdeći da najpopularnija društvena mreža krši 10 njegovih patenata koji se između ostalog odnose na oglašavanje, kontrolu privatnosti i društveno umrežavanje. Yahoo je očito pažljivo birao vrijeme za podnošenje tužbe. Tužba dolazi nedugo nakon što je Facebook najavio planove za izlazak na burzu na kojoj bi kompanija mogla dostići vrijednost od oko 100 milijardi dolara.

Mnogi očekuju da će s obzirom na ove okolnosti Facebook gledati da napravi neki dogovor sa Yahoo.

Glasnogovornik kompanije Facebook, Jonathan Thaw, priopćio je da su za tužbu saznali preko medija, dodajući da su veoma “razočarani time što se Yahoo, koji je dugogodišnji poslovni partner Facebook-a i kompanija koja je imala velike koristi od tog partnerstva, odlučio na pokretanje ovakve tužbe.”

Cijeli Facebook-ov je model društvenog umrežavanja, koji omogućuje korisnicima da kreiraju profile i sa njima se povezuju, kao in eke druge stvari, osobne i poslovne, temelje se na patentiranoj tehnologiji društvenog umrežavanja kompanije Yahoo. Prije nego je usvojio ovu patentiranu tehnologiju društvenog umrežavanja kompanije Yahoo, 2008 godine, Facebook je smatran jednom od najgorih Internet stranica za oglašavanje,

navodi se u tužbi kompanije Yahoo.

U tužbi se također navodi da se značajke uključujući Facebook News Feed i oglašavanje u video sadržaju temelje na Yahoo-ovim patentima za društveno umrežavanje i online oglašavanje. Osim toga, Facebook navodno krši i Yahoo patente za sprečavanje klik prijevara.

Ovo nije prvi put da Yahoo tužbama riješava pitanja kršenja njegovih patenata. U kolovozu 2004 godine, Yahoo je u sličnim okolnostima pokrenuo tužbu protiv Google-a, naime dva tjedna prije nego što je Google izašao na burzu Yahoo je pokrenuo sudski spor za kršenje patenata koji se odnose na PPC (plati-po-kliku) i bidding sustava koji sajtu daju blju poziciju u rezultatima pretraživanja. Tada je Google pristao na nagodbu, dajući kompaniji Yahoo 2,7 milijuna dionica i 201 milijuna dolara.

Facebook će se sigurno spremiti na borbu a da li će ga ona skupo koštati, ostaje da se vidi.