samsung-super-amoled

Jedanaest osoba je uhapšen i optuženo za zločine u vezi sa krađom i prodajom AMOLED tehnologije koja je razvijena od strane kompanije Samsung. Tehnologija je navodno prodana jednom od TV proizvođača.

Specifična tehnologija koja je ukradena prilično je jedinstvena za Samsung-ove AMOLED ekrane Samsung. Nazvana “small mask scanning” (SMS), ova tehnologija je zamena za “fine metal masking” (FMM), jednostavan ali neefikasan metod u izradi OLED panela.

Suština je da Samsung-ov AMOLED proces, koji uključuje i SMS tehnologiju, omogućava proizvodnju mnogo većih AMOLED ekrana nego što je to sada moguće, i to bez potrebe da smanji supstrat stakla. Kompanija Samsung trebala je ove godine predstaviti 65” AMOLED TV koji je za 10 inča veći od televizora konkurencije.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvestila je da je juče uhapšeno 11 osumnjičenih koji su ili bivši ili trenutni zaposlenici Samsung Mobile Display. Jedan bivši radnik kompanije Samsung navodno je primio oko 170.000 dolara od za sada neimenovane kompanije u zamenu za Samsung tehnologiju koja se koristi u njenim AMOLED TV. Radi se o 46 godišnjem radnik koji je dobro upoznat sa razvojem tehnologije, a njegovi motivi za krađu navodno nije novac već osveta zbog toga što nije unapređen u jednu od izvršnih pozicija u kompaniji Samsung.

Vlasti Južne Koreje navode da je ova osoba bezuspešno pokušala da proda ove informacije i jednom Kineskom proizvođaču ekrana.

Mnogi stručnjaci veruju da će sa ovom tehnologijom kompanija Samsung preuzeti vodeću ulogu na AMOLED TV tržištu, za koje se pretpostavlja da bi moglo dostići vrednost od 80 milijardi dolara.