WP71

Jedan od ključnih faktora popularnosti mobilnih operativnih sustava Android i iOS svakako je veliki broj aplikacija koje korisnici mogu preuzeti. No, programeri ne žele da rade na razvoju aplikacije za određene platforme dok se ne pokaže da postoji potražnja. Da bi rešio taj problem Microsoft je odlučio da plati programere za izradnju vrhunskih aplikacije namjenjenih uređajima koji koriste Windows OS.

Kompanija Microsoft odlučila je da potroši do 600.000 dolara na subvencioniranje razvoja najpopularnijih mobilnih aplikacija.

Trenutno postoji oko 70.000 aplikacija namjenjenih Windows platformi što je izuzetno malo u odnosu na 400.000 Android aplikacija ili 600.000 iOS aplikacija. Ono što korisnici zamjeraju Microsoft-u jeste nedostatak izuzetno popularnih aplikacija kao što su Pandora streaming glazbe, aplikacija za djeljenje fotografija Instagram ili Zynga igre.

Nedavno su Microsoft i Nokia zajednički uložili 24 milijuna dolara u AppCampus program, koji nudi sveobuhvatnu obuku i podršku za programere koji rade na aplikacijama za Windows 7 i Nokia Symbian operativni sustav.

Nema sumnje da Microsoft želi snažnije da uđe na tržište pametnih telefona. Najveća zamjerka upućena rukovodstvu kompanije upravo je minorna uloga koju imaju na tržištu pametnih telefona i katastofalna pozicija na Tablet tržištu na kom i ne postoje. Mnogo se očekuje od nadolazećeg Windows 8 koji bi Microsoft-u trebao da otvori vrata na ovim izuzetno profitabilnim tržištima.