gam

Moskovska kompanija I-Free našla se pod udarom javnosti zbog svoje mobilne aplikacije “Girls Around Me”, sa kojom možete vidjeti koliko je slobodnih žena prisutno u nekom klubu.

Aplikacija prikupljaju podatke iz Foursquare-a, prikazujući lokalne kafiće u kojima su se žene prijavile, i usklađuje ih sa informacijama iz njihovog Facebook profila, uključujući i fotografije. Sa ovom aplikacijom korisnici mogu vidjeti koliko je neudatih žene u određenom kafiću, kako izgledaju i kako se zovu.

Foursquare je objavio da je ovoj aplikaciji blokirao korištenje API-a, tvrdeći da su prekršena njagova pravilima o privatnosti. To je prisililo Rusku kompaniju I-Free da povuče aplikaciju “Girls Around Me” sa App Store.

U suštini, kompanija I-Free nije hakirala ničije računalo da bi dobili informacije o ljudima, oni su samo koristili javno dostupne informacije koje su ljudi postavili na društvenim mrežama. Aplikacija “Girls Around Me” pokazuje kako je neugodno može biti kada se javno dostupne informacije počnu koristiti na neočekivane načine.

Kompanija I-Free navodi da trenutno pokušavaju da pronađu rješenje sa Foursquare-om. Inače, prema podacima kompanije, aplikacija “Girls Around Me” do sada je preuzeta 70.000 puta.

Mnogi su digli glas u zaštitu moralnosti tvrdeći da upravo to ova aplikacija krši jer žene nisu dale odobrenje da budu prikazane u aplikaciji “Girls Around Me” zajedno sa svojim osobnim podacima. Kompanija I-Free ponovo je demonstrilala što je sve moguće u svijetu javno dostupnih društvenih podataka.

Ono što se svakako može nazvati dobrim savjetom jeste da postaviti vaš profil kao privatni profil a ako želite imati javni profil, onda nikako na njega ne postavljajte previše osobnih podataka.