Facebook-MicrosoftMicrosoft je danas objavio da će se prodavati nekoliko stotina patenata Facebook-u. Ovo je još jedan znak da društvena mreža po svaku cijenu želi da se zaštiti pred IPO od sudske parnice koju je pokrenuo Yahoo.
Facebook je pristao kupiti dio patenata koje je Microsoft nedavno kupio od AOL-a. Najveća društvena mreža će platiti kompaniji Microsoft 550 milijuna dolara za oko 650 AOL patenata i patentnih aplikacija, plus licence na ostale AOL patente i patentne aplikacije koje je Microsoft kupio.

Početkom ovog mjeseca, kompanija Microsoft je za nešto više od milijardu dolara kupila 925 AOL patenta (zadnje informacije) i dobila neisključivu licencu za više od 300 patenata koje je AOL zadržao u svom vlasništvu.

Područja obuhvaćena ovim patentima su online oglašavanje, pretraživanje, generiranje sadržaja i upravljanje, društveno umrežavanje, mapiranje, multimedija i streaming i sigurnost.

Sa ovom prodajom dijele AOL patenata društvenoj mreži Facebook, Microsoft će vratiti više od polovice uloženog novca u posao sa AOL-om. Očigledno da je Microsoft zadržao one patente koje je i želio od AOL-a dok je ostatak došao kao dio prodajnog paketa.

Ovo i kupovinom 750 patenata od kompanije IBM, Facebook užurbano radi na izgradnji svog patentnog portfelja sve sa ciljem da se može bolje braniti od sve većeg broja parnica za kršenje patentnih prava.

Facebook i Microsoft imaju partnerski odnos u različitim područjima kao što su borba protiv zajedničkkog neprijatelja Google-a na tržištima kao što su društvene mreže, pretraživanje, online oglašavanje, mobilne i Cloud aplikacije. Također, 2007 godine Microsoft je uložio 240 milijuna dolara u najpopularniju društvenu mrežu. Facebook koristi rezultate pretraživanja Microsoft Bing tražilice kao i chat tehnologiju Skype, koja je od prošle godine u vlasništvu kompanije Microsoft.