aol

Kompanija Microsoft pristala je platiti AOL-u 1,056 milijardi dolara za 800 patenata. Prema nekom izvorima Microsoft je ovim kupovinom stekao i Netscape.

Prije nekoliko tjedana procurila je informacija da AOL želi da proda svoje patente kako bi ojačao svoju financijsku poziciju. Kompanija Microsoft je pobjedila na aukciji. Uz kupnju više od 800 patenata i povezanih patentnih aplikacija, Microsoft će dobiti i ne-ekskluzivne licence za preostalih 300 patenata koji ostaju u vlasništvu AOL-a.

AOL će također dobiti licence za patente koje prodaje Microsoft-u što izuzetno važan čimbenik s obzirom koliko često tehnološke kompanije podnose tužbe zbog povreda prava na patente. U posljednje vrijeme prodaja patenata je izuzetno veliki posao jer su patenti postali oruđa za obračun sa konkurencijom. Već neko vrijeme Google je na udaru preko Android OS te se kompanija nedavno odlučila na kupnju patenata od IBM-a, a prije toga je kupio Motorola Mobility, uglavnom zbog patenata koje kompanija posjeduje. Također, Facebook se nedavno suočio sa tužbom kompanije Yahoo, društvena mreža odmah se odlučila na kupovinu novih patenata što je potom iskoristila za kontratužbu protiv Yahoo-a.

Microsoft spada među vodeće kompanije po broju patenata koje posjeduje, čak i prije ove najnovije kupovine. Prema nekim navodima 140 patenata koje Microsoft kupuje od AOL-a odnosi se na online komunikacije, prvenstveno na tehnologiju za instant poruke (instant messaging) i e-mail. Osim toga, 81 patent odnosi se na browser tehnologije i korisnička sučelja, 77 se odnosi na tehnologiju vezanu za tražilice, 74 na multimediju, 58 na mrežni hardver i usmjeravanje, 52 na sigurnost mreže, 41 na glasovnu komunikaciju, a 29 patenata bi se moglo primijeniti na sustave za društveno umrežavanje.

Neki izvori su naveli da se u sklopu ove transakcije nalaze i patenti vezani za Netscape, navodeći da Microsoft kupuje Netscape, ili u najmanju ruku najbitnije djelove kompanije koja je nekada bila sinonim za Internet.

Microsoft navodi da očekuje da će se ovo preuzimanje AOL patenata završiti do kraja godine.

Nakon objave ovoga posla vrijednog milijardu dolara, dionice kompanije AOL skočile su za čak 35%.