google-kazna

Google pravi promene u svom algoritmu za pretraživanje u cilju kažnjavanja onoga što njegov šef za Web spam naziva "preterana optimizacija". Umesto toga Google će početi mnogo više da favorizuje sajtove koji korisnicima nude kvalitetan sadržajem sa manje prefinjenom optimizacijom za Internet pretraživače (SEO).

Google je objavio da će promenama u algoritmu za pretragu kažnjavati sajtove koji krše postojeće smjernice o kvaliteti (quality guidelines) a da će sa druge strane nagraditi one koji "imaju prave kvalitetne sajtove radi korisnika a ne radi algoritma."

Google naglašava da će ove promene u algoritmu za pretragu zaživeti u narednih nekoliko dana.

Konkretno, promene imaju za cilj da smanje količinu sadržaja koji je visoko pozicioniran na stranicama sa rezultatima pretrage a koji nije naročito koristan ili vredano, i koji se može okarekterisati kao Web spam.

Matt Cutts, Google-ov šef za Web spam, prvi put je spomenuo ovaj plan u martu. Tada je Matt Cutts rekao da će algoritam procenjivati da li sajtovi "imaju previše ključnih reči na stranici, ili da li oni razmenjuju previše linkova, ili da li rade nešto više od onoga što bi normalan čovek mogao očekivati u određenoj oblasti."

Ova promena u algoritmu za pretragu sigurno će u početku uticati i na neke sajtove za koje se ne može sa sigurnošću reći da krše njegove smernice. Dosadašnje iskustvo sa Panda pokazalo je da i određeni broj sajtova koji se ne uklapa u opis određenog cilja ipak strada, iako sa naknadnim korekcijama Google donekle ispravi načinjenu štetu.

Kompanija Google navodi da bi ova najnovija promena u algoritmu za pretragu trebala uticati na 3,1 odsto upita na engleskom jeziku i na 3% upita na nemačkom, kineskom i arapskom jeziku. Google navodi da bi ovaj procenat mogao biti i veći za neke jezike koji imaju više spama, kao što je poljski, gde se očekuje da će promene uticati na 5% upita pretrage.