f

Najnovije istraživanje sprovedeno u Americi pokazuje da je postala uobičajena praksa da roditelji špijuniraju svoju djecu pristupom njihovom ​​Facebook računu.

Istraživanje je sprovela sigurnosna kompanija AVG i u njemu je sudjelovalo 4.400 roditelja čija su djeca u dobi između 14 i 17 godina. Prema istraživanju kompanije AVG, 60 posto roditelja pristupa Facebook profilima svoje djece bez njihova znanja, a također, interesantno je i to da u tome majke prednjače.

Ovo špijuniranje djece preko društvenih mreža nije nešto što je odlika samo američkih roditelja, 66 posto Kanađana i 51 posto roditelja u Velikoj Britaniji čini istu stvar. Također, 44 posto roditelji u većini zemalja Zapadne Evrope priznaje da su špijunirali svoju djecu preko društvenih mreža. Isto tako, 21 posto roditelja navodi da je tom prilikom vidjelo neke uvredljive poruke na društvenim profilima svoje djece.

Anketirani roditelji također su izrazili zabrinutost oko posljedica budućih sadržaja koje njihova djeca postuju na društvenim mrežama, a zabrinuti su i zbog nedostatka obrazovnih instrukcija o toj temi.

Prema istraživanju kompanije AVG, 40 posto američkih roditelja strahuju da bi njihova djeca zbog sadržajima na svojim Facebook profilima u budućnosti mogla imati problema sa zapošljavanjem, a gotovo polovica svih roditelja diljem svijeta navodi da škole nisu dovoljno učinkoviti u poučavanju njihove djece po pitanju odgovornog korištenja Interneta.

Možda ovo objašnjava zašto se veliki broj roditelja odlučuje da bude prijatelj sa svojom djecom na Facebook-u. AVG navodi da je u SAD-u 72 posto roditelja povezano sa svojom djecom na Facebook-u.

AVG navodi i da su roditelji svojim ponašanjem odgovorni za ovakvu situaciju. Naime, veliki broj djece u dobi između dvije i pet godina zna kako da se igra sa aplikacijama na pametnom telefonu (19 posto) nego da vežu svoje cipele (9 posto).

AVG-istrazivanje-roditelji