svet
Internet monitoring kompanija Pingdom objavila je istraživanje o globalnom udelu na tržištu Internet pretraživača. Ovo istraživanje pokazuje veliku borbu Microsoft Internet Explorer-a i Google Chrome za liderstvo na globalnom nivou.

Istraživanje kompanije Pingdom u koje je bilo uključeno više od 3 miliona web sajtova sprovedeno je tokom prve tri sedmice aprila.

Izveštaj napravljen na osnovu ovog istraživanja navodi da se u Severnoj Americi najviše koristi Microsoft Internet Explorer 9 (21.2%) dok je na drugom mestu Google Chrome (20,2%).

Međutim, treba naglasiti da sve verzije Internet Explorer-a imaju 40,4 odsto tržišta Severne Amerike.

1

2

U Evropi se vodi velika borba. Na ovom tržištu Mozilla Firefox, Internet Explorer i Chrome su gotovo izjednačeni.

3

Međutim, gledajući pojedinačne verzije može se videti da Evropa najviše koristi novi Chome 18 (25,1%), Firefox 11 koristi 21,9%, a IE9 15,5%.

4

Statistika na globalnom nivou pokazuju da je Microsoft Internet Explorer i dalje pretraživač koji se najviše koristi. Globalni tržišni udio Internet Explorer-a je 34 odsto, Google Chrome 31,2 odsto a Mozilla Firefox 25 odsto.

5

Gledajući pojedinačne verzije Chrome 18 je dominantan u svetu sa 25,6 odsto, Firefox 11 ima 15,8 odsto a Internet Explorer 9, 15,7 odsto.

6

Ono što je verovatno najzanimljivije u ovom istraživanju jeste da su Chrome i Firefox lideri u većem delu sveta, osim u Okeanskom regionu i Severnoj Americi. Google Chrome je na dobrom putu da postane najkorišćeniji Internet pretraživač na svetu s obzirom da udio Internet Explorer-a na ovom tržištu i dalje pada tako da Microsoft može da zahvali Severnoj Americi što još uvek drži lidersku poziciju na svetskom tržištu Internet pretraživača.

Takođe, iako kompanija Pingdom ne daje precizne cifre navodi se rast udjela Apple-ovog Safari pretraživača za iPad.