ruski-sajber-kriminlciRuska analitička kompanija Group-IB objavila je da su hakeri sa Ruskog govornog područja u 2011 godini zaradili 4,5 milijardi dolara. Služeći se različitim online kriminalnim taktikama, hakeri iz bivšeg Sovjetskog Saveza smatraju se odgovornima za 36 posto od procijenjenih ukupno 12,5 milijardi dolara koje su svijetski kriminalci zaradili u 2011 godini.

U svom izvješću Ruska analitička kompanija pravi razliku između kriminalaca koji žive u Rusiji i kriminalaca sa cijelog Ruskog govornog područja kojem pripadaju zemalje bivšeg Sovjetskog Saveza. Prema izvještaju, udio Ruskog sajber kriminala se udvostručio na 2,3 milijarde dolara, dok je sajber kriminal kji se odnosi na cijelo Rusko govorno područje također gotovo udvostručen, na 4,5 milijarde dolara.

Rusko tržište sajber ​​kriminala se konsolidiralo, pojavilo se nekoliko većih skupina koje djeluju vrlo dosljedano. Ove grupe međusobno surađuju na financijskim prjevarama, dijeljenju kompromitiranih podataka i botneta, ističe Group-IB. Također, više ne-tehnički kriminalaca okušali su svoju sreću u sajber kriminalu, što je dovelo do povećanja outsourcing usluga kao što su savjetovanja, trening i prodaja zlonamjernih programa. Svi ti trendovi vode do zaključka da “tržište sajber kriminala u Rusiji doživljava razdoblje dinamičnog prijelaza iz kvantitativnog u kvalitativno stanje, udaljavajući se od kaotičnog modela razvoja sajber-kriminalnog svijeta.”

Prijevare koje se odnose na online bankarstvo i phishing napade, spadaju u največe područje sajber kriminala u Rusiji koje se procjenjuje se 942 milijuna dolara, odmah iz je Spam sa 830 milijuna dolara. Izvještaj navodi i da su Ruski kriminalci potrošili 230 milijuna dolara za različite tehničke usluge. U Rusiji je jako izražen trend da se napadaju pojedinci a ne financijske institucije u cilju online bankarske prijevare, kriminalce uglavnom koriste trojance kako bi korisnika doveli na phishing web stranice.

Ruska analitička kompanija Group-IB u cilju što kvalitetnije borbe protiv porasta sajber kriminala predlaže povećanje kazni i promijenu postojeće prakse edukujući službenike za provedbu zakona o najnovijim kriminalnim tehnikama.