email-marketing

Što je ključ za relevantnost u e-mailu? Jednostavno, saznanje što kupca zanima. Generalno, e-mail marketing je potraga za relevantnosti. Relevantan e-mail će se čitati a zaradit će i novac, irelevantan e-mail ići u smeće (junk) ili što je još gore, može uzrokovati da korisnik odustane od pretplate.

Umjetnost kod e-maila je saznati što je to što interesira ljude, vaše potencijalne klijente, te to primjeniti u svakoj budućoj e-mail komunikaciji.

Potraga za relevantnosti je stara koliko i marketing. Ako vaša ciljana publika voli recimo putovanja, svakako da će vaš e-mail biti relevantan za njih ako u njemu nudite neku avanturističku priču, povoljne aranžmane ili pak jeftine avio letove. Neće ih nešto pretjerano zainteresirati priča o sapunima ili o povoljnoj kozmetici.

Tijekom 80-ih i 90-ih izravni marketing rastao je na želji da budu bolje ciljan i bolje usklađen sa potrošnjom na marketing. Razvila se segmentacija, a zatim i sustav za upravljanje odnosima sa korisnicima (CRM), koji je pak razvio u sklonost modeliranja. Sa svim ovim nastojala se postići jedna stvar, uspjeh koji dolazi kao posljedica mnogo relevantnijeg marketinga.

Najbolje rezultate e-mail marketing se postići korištenjem sljedećih strategija:

Podaci o ponašanju korisnika moraju biti na vrhu ljestvice prioriteta
Bihevioralni podaci tj. podaci o tome što su korisnici pregledavali, kupovali i tražili, koje možete da saznate od korisnika ili tražilica, od izuzetne važnosti su za marketing.

Automatizirajte svoje bihevioralne e-mailove
Automatizacija daje dvije velike prednosti relevantnosti. Prvo, ona vam omogućuje da personalizirate aktivnost tempiranja, odnosno postavite optimalno vrijeme kada je najbolje poslati e-mail, nakon nekog određenog ponašanja korisnika.

Nema potrebe da čekate dan kada šaljete svoj redovni newsletter da bi poslali neku relevantnu ponudu. Pošaljite relevantan e-mail u optimalno vrijeme korištenjem automatizacije. Automatizacija je jeftina a svakako poboljšava povrat ulaganja kroz smanjenje troškova.

Segmentacija
Segmentacija urađena na bazi klijenata, sa podacima o povjesti kupnje u kombinaciji sa podacima o ponašanju je nešto što morate uraditi.

Angažman
Vašu bazu korisnika trebate podijelite na one koji su nedavno pokazali angažovanje na vašim web stranicama i e-mailovima, i na one koji to nisu.

Oni koji su pokazali angažovanje treba da primaju e-mail na temelju svojih najnovijih podataka ponašanju tj. ako je korisnik dva dana ranije pretraživao cipele, vaš sljedeći e-mail treba da se usredotoči na cipele.

Za one koji u zadnje vrijeme ne pokazuju angažovanje, pokušajte uočiti zašto je to tako. Uradite strategiju segmentacije kako bi se povećao angažman.

Test 
Potrebno je da testirate apsolutno sve, od vašeg optimalnog vremena potrebnog za automatizaciju pojedinačnih template-a pa do različitih pristupa segmentima u vašoj bazi.