oakleyOakley, proizvođač sunčanih naočara visoke kvalitete, razvija novu tehnologiju koja bi mogla da prikazuje slike i informacije direktno na sočiva specijalno dizajniranih naočara.

Zvuči poznato? Pa, trebalo bi jer je kompanija Google samo pre nekoliko dana predstavila svoje futurističke naočare pod nazivom Project Glass. Google naočare omogućavaju da uradite mnoge stvari koje možete da uraditi sa vašim pametnim telefonom. Iako je Project Glass još u testnoj fazi (suosnivač Google-a Sergey Brin i još nekoliko zaposlenih testira ove naočare) već je dobio ozbiljnog konkurenta u dobro poznatoj kompaniji Oakley.

Nova tehnologija naočara koju razvija kompanija Oakley omogućava da uradite iste stvari koje su opisane u Google Project Glass. Za sumnju nema mesta, kompanija Oakley na ovoj tehnologiji radi već godinama i verovali ili ne, Oakley poseduje oko 600 patenata koji se odnose na tehnologiju pametnih naočara, a neke od njih će Google sigurno trebati.

Izvršni direktor kompanije Oakley Colin Baden navodi da kompanija na ovoj tehnologiji pametnih naočara radi od 1997 godine. Oakley je još 2004 godine počeo sa ugradnjom MP3 playera u neke od modela svojih naočara tako da kompanija ima iskustva sa integracijom novih tehnologija.

Oakley teži da u pametne naočare integriše uređaje koje često koriste sportisti, ali mnogi već vide ovu tehnologiju kao sastvani dio vojne opreme. Colin Baden nije mogao da kaže kada će pametne naočare kompanije Oakley biti predstavljene javnosti ali je naglasio da je kompanija spremna da licencira neke od svojih patenata svim ostalima od kojih izdvaja kompanije kao što su Google, Apple i Microsoft.