Nokia_Lumia_900

Kompanija Nokia objavila je svoj ​​prvi kvartalni financijski izvještaj za 2012 godinu u kojem je iskazan operativni gubitak od 1,34 milijarde eura, kao i pad u prodaji mobilnih uređaja za 40 posto u odnosu na godinu dana ranije.

U ovom posljednjem kvartalu, neto prodaja kompanije Nokia bila je 7,35 milijardi eura, što je pad od 26% u odnosu na prethodni kvartal. Kompanija je prodala 11,9 milijuna pametnih telefona, što je pad od 39% u odnosu na prethodni kvartal, i 82,7 milijuna mobilnih uređaja što je također manje u odnosu na prethodni kvartal i to za 27%.

Prodaja mobilnih uređaja kompanije Nokia u konstantnom je padu zadnih godina. Prodaja u Kini opala je čak za 70 posto u odnosu na prošlu godinu a u Europi za 35 posto. Također, ništa bolje ne prolazi prodaja u Sjevernoj Americi, tamo je u odnosu na prošlu godinu registriran pad od 34%, na Bliskom Istoku i Africi 32%, a u APAC regiji pad od 28%. Sve u svemu, prodaja Nokia mobilnih uređaja na globalnom nivou opala je za 40% u odnosu na prošlu godinu.

Kompanija Nokia za ovaj pad krivi “konkurentnu industrijsku dinamiku” ili što će reći Android i Apple koji i dalje zagorčavaju život kompanije.

Unatoč tomu što je Nokia prodala oko 2 milijuna Lumia 900 pametnih telefona u samo nekoliko dana od početka prodaje, ipak je to daleko manje od konkurenata kompanija Samsung i Apple.

Kompanija navodi i da primila uplatu 250 milijuna eura od Microsoft-a, ali to nije utjecalo na ukupnu učinkovitost kompanije koja se i dalje bori za opstanak na tržištu.