iPad-kina

Kineske Vlasti uhapsile su pet osoba nakon što je tinejdžer priznao da je prodao bubreg kako bi mogao da kupi iPhone i iPad. Među uhapšenima je i hirurg koji u aprilu prošle godine izvadio ovom tinejdžer bubreg.

Kineska državna novinska agencija Xinhua navodi da je ova grupa uhapšenih dobila oko 35.000 dolara za transplantaciju bubrega.

Novinska agencija otkriva da se radi o muškoj osobi staroj 17-godina i koja se preziva Wang, prema čijim navodima je za svoj bubreg dobila oko 3.000 dolara. Državni tužioc navodi da je ovaj 17-godišnjak za ovu ilegalnu trgovinu ljudskim organima regrutovan preko online ćaskanja.

Ceo ovaj slučaj je otkriven kada majka ovog tinejdžera primetila nove uređaje kod svog sina. Majka je navela da je nakon kraće rasprave njen sin priznao da je do njih došao tako što je prodao bubreg.

Uhapšena grupa koja stoji iza ove operacije tereti se za namerno nanošenje povreda i ilegalnu trgovinu organima.

Iako su proizvodi kompanije Apple, iPhone i iPad, izuzetno popularni u Kini, njihove cene su ipak van domašaja mnogih. Cena iPhone-a u Kini kreće se od 633 dolara a iPad-a od 474 dolara. Imajući to na umu kao i stalnu nestašicu donatora organa dobijamo jedan ovakav slučaj u kom tinejdže da bi mogao da uživa u omiljnim uređajima prodaje svoj bubreg.

Zvanični podaci iz Ministarstva Zdravlja Kine pokazuju da oko 1,5 miliona ljudi čeka na transplantaciju organa, ali samo njih 10.000 godišnje i dobije potreban organ.

Treba reći da je Kineska Vlada žestoko kritikovana zbog prakse da pogubljenje zatvorenike veoma često koristi kao izvor organa, tako da su Vlasti prošlog meseca obećale da će Kina postepeno ukinuti ovu praksu u narednih pet godina.