facebook kupio instagram

Facebook koji se sprema za izlazak na berzu koja bi ga po svim predviđanjima trebala vrednovati na fantastičnih 100 milijardi dolara danas je objavio da kupuje Instagram za oko milijarde dolara u gotovini i akcijama.

Popularna aplikacija za deljenje fotografija jedna je od najpopularnijih aplikacija u na mobilnom tržištu. Za 18 meseci Instagram je stekao oko 30 miliona iOS korisnika a nakon što je prošle nedelje aplikacija omogućena i za Android korisnike broj novih korisnika svake minute povećava se za oko 2.000.

Pre nekoliko nedelja vrednost kompanije Instagram je procenjena na oko 500 miliona dolara, sada je Facebook platio duplo više.

Vest o kupovini Instagram-a prvi je na svom Facebook profilu objavio Mark Zuckerberg. Prvi čovek Facebook-a navodi da planira da integriše neke aspekte Instagram u Facebook, ali i da će Instagram nastaviti da posluje kao samostalno poslovanje.

To znači da će biti zadržavanje funkcije kao što su mogućnost postovanja na druge društvene mreže, sposobnost da ako želite ne delite vaše Instagram fotografije na Facebook i mogućnost da imate sljedbenike te da vi pratite neke osobe odvojeno od vaših prijatelja na Facebook-u. Mark Zuckerberg uverava da Instagram sigurno neće doživeti istu sudbinu kao Gowalla.

Najpopularnija društvena mreža na svetu u poslednjih nekoliko godina imala je nekoliko akvizicija ali je ova danas najveća do sada. Aplikacije za delenje fotografija ili aplikacije za obradu fotografija na mobilnim uređajima nisu ništa novo, ali faktori kao što su jednostavnost i formirana zajednica oko servisa od Instagram-a su napravili veliki hit.