400x-ubuntu-logo

Ubuntu 12.04, kodnog naziva Precise Pangolin, objavljen je prošlog tjedna. Stoga, evo nekoliko jako korisnih aplikacija trećih strana koje možete preuzeti iz Software Center i tako proširiti svoju Ubuntu instalaciju.

Obrada teksta: LibreOffice, aplikacija koja je uključena po defaultu u Ubuntu 12.04, veoma je napredovala od kada se odvojila od OpenOffice.org. Developeri su dodali nekoliko značajki i općenito donijeli mnogo bolje korisničko iskustvo. Za one koji žele mnogo jednostavniju aplikaciju za obradu teksta, osobito za brzo pregledavanje dokumenata, tu je Abiword.

Grafika: The GIMP je veoma moćna open source aplikacija za uređivanje rasterskih slika, i veoma je popularna među Linux entuzijastima. Međutim, za korisnike koji traže manje kompliciranu alternativu tu je Pinta. Što se tiče vektorske umjetnosti, svakako najbolja aplikacija je Inkscape, koja je ujedno i veoma moćna i impresivna ali isto tako i veoma jednostavna za korištenje. Ako se bavite 3D grafikom, onda nikako ne ne možete zaobići Blender, svestran alat koji podržava 3D modeliranje, tekstura, animacije, i mnoge druge mogućnosti.

Produktivnost: Popularna Tomboy aplikacija uklonjena je iz Ubuntu 12.04, ali je njena instalacija iz Software Center veoma jednostavna. Ova aplikacija je još uvijek odličan izbor za korisnike, ali postoji i niz drugih dobrih opcija koje su na raspolaganju. Aplikacija Zim, na primjer, podržava linkovanje slično Tomboy, ali nudi mnogo bolji sustav za organizaciju bilješki. Također, tu je i aplikacija GTG, “to-do list” aplikacija koja podržava “Getting Things Done” metodologiju.

Multimedija: Za mnoge je omiljeni Ubuntu video player Totem, koja je u instalaciji uključen po default-u. Pokreće ga GStreamer, standardno multimedijalno okvir GNOME desktop okruženja. Možete dobiti podršku za širok raspon video formata u Totem i drugim GStreamer aplikacijama tako što ćete instalirati metapackage ili samo GStreamer ffmpeg paket. Neki korisnici preferiraju VLC, koji je također dostupan na Software Center. Ako ste u potrazi za media center aplikacijom koju možete kontrolirati ležeći na kauču, onda je za vas aplikacija XBMC.

Urednici: Što se tiče urednika (editora) Vim i Emacs su najpopularniji. Naravno, postoji i veliki broj opcija za one koji vole neke jednostavnije alternative poput Scite, Leafpad i Geany. Također, vi možete instalirati gomilu dodataka kako bi povećali sposobnosti GEdit, GNOME tekst urednika koji dolazi sa Ubuntu instalacijom. Ako radite s Markdown ili reStructured tekstom, onda će vas možda zanimati aplikacija ReText.

IDEs: Mnogi će vam odmah predložiti Qt Creator, čisto i jednostavno razvojno okruženje za izgradnju aplikacija sa Qt alatom. On ima formu vizualnog dizajnera, integrirano sučelje za ispravljanje pogrešaka i druge alate koji pojednostavljuje Qt razvoj. Ako želite da radite na izgradnji GTK + i GNOME aplikacija, onda bi možda željeli probati MonoDevelop i Anjuta. Također, veoma je korisno instalirati i Eclipse IDE, pogotovo ako planirate raditi na razvoju Java ili Android aplikacija.

Ovo su samo neke od tisuća aplikacija dostupnih preko Software Center, a mnoge su dobivene od Debian-ovog masivnog paket repozitorija.