digg-logo

Popularni sajta sa društvenim vestima i jedan od tipičnih primera Web 2.0, prema navodima nekoliko izvora nalazi se veoma blizu prodaje. Digg, koji omogućava korisnicima da glasaju za članke koje drugi korisnici i medijske kompanije postuju na Web-u, navodno je zapeo za oko Washington Post-u.

Kevin Rose je pokrenuo Digg 2004 godine. Sajt se smatra jednim od predvodnika "Web 2.0" ere. Njegova ogromna popularnost učinila je da bude na listi želja mnogih kompanija koje su za Digg nudile ogroman novac. 2008 godine, bivši podpredsednik SAD, Al Gore, ponudio je 100 miliona dolara za Digg koji bi postao dio njegove Current Media. Kevin Rose je to odbio a onda je došla ponuda od 200 miliona dolara kompanije Google, ali do realizacije posla nije došlo jer se Google navodno povukao iz pregovora u završnoj fazi. Treba reći da je svojevremeno i Microsoft bio zainteresovan za kupovinu Digg-a.

Digg je ubrzo nakon pokretanja privukao ogromnu pažnju korisnika, pre svega zbog njegovog algoritam, koji analizira glasanje korisnika i odlučuje koji članci će se naći na naslovnoj strani.

Digg poslednjih godina teško preživljava, pored financijski problema tu su ogromni problemi sa menadžerskim kadrom, Web prometom, zaposlenima itd. 2009 godine kompanija je morala da otpusti 10 odsto zaposlenih a nešto kasnije da otpusti dodatnih 37 odsto.

Sadašnji izvršni direktor Matt Williams preuzeo je kormilo od Kevin Rose-a koji je vodio kompaniju posle odlaska Jay Adelson-a 2010 godine. Kevin Rose sada je član Google tima ali je ostao i savetnik u Digg.

Pre mesec dana Digg je izjavio da se preko Facebook-a vraća na staze uspeha ističući da je zahvaljujući najpopularnijoj društvenoj mreži broj jedinstvenih posetilaca na njegovom mobilnom sajtu porastao za 29 odsto od decembra. Digg Facebook Timeline aplikacija sada privlači više od milion mesečnih aktivnih korisnika.

Sve u svemu, Washington Post bi prema glasinama trebao da kupi zaposlene u Digg-u, bez kupovine sajta i tehnologije koju poseduje. To znači da će svi zaposleni preći u Washington Post i da će Digg biti ugašen.