steve-ballmer-hugging-ryan-seacrest

Kompanija Microsoft uložila je 300 milijuna dolara u Barnes & Noble. Microsoft se udružio sa jednim od najvećih prodavaca e-knjiga Barnes & Noble, formiranjem novog zajedničkog poslovnog pothvata koji će djelovati na "ubrzanju prijelaza na e-čitanje, što je revolucionirati način na koji ljudi konzumiraju, stvaraju, dijele ​​i uživaju u ​​digitalnom sadržaju."

Barnes & Noble osnovao je novu podružnicu u kojoj će posjedovati 82,4 posto, i koja će promovirati tehnologije e-čitanja putem svojih Nook Digital i College Businesses.

U sklopu dogovora, Microsoft je uložio 300 milijuna dolara u “Newco", privremeno ime za novu kompaniju za koje svoj pristanak treba da da Barnes & Noble. Microsoft-ovo ulaganje od 300 milijuna dolara čini 17,6% nove kompanije.

Nakon što je objavljeno ovo ulaganje kompanije Microsoft, dionice Barnes & Noble skočile su za 80%.

Microsoft sada ima udjela u kompaniji koja je bila na putu da mu postane jedan od konkurenata. Također, Barnes & Noble posjeduje Nook Tablet koji je veoma sličan Amazon Kindle Fire. Nova kompanija bi trebala da se bavi proizvodnjom Nook e-čitača Nook Tablet-a međutim, čisto sumnjam da se neće napraviti nekoliko Tablet-a koje će pokretati operativni sustav Windows 8 što bi Microsoft-u pomoglo da još jače uđe na ovo tržište.

Kompanije Microsoft i Barnes & Noble nedavno su imale pravni spor oko prava na patente a sve se završilo tako što su obje kompanije povukle svoje tužbe a sada su postali i partneri. Nova kompanija će prema dogovoru imati licence na Microsoft i Barnes & Noble patenata, za uporabu u Nook eReader i Tablet proizvodima.

U posljednje vrijeme kompanija Microsoft praktikuje da uđe u partnerske odnose, kao načinom za ostvarenje ciljeva. Naime, tu je partnerstvo sa kompanijama Facebook, Nokia i sada Barnes & Noble. Očito da Microsoft smatra da je ovaj način mnogo bolji nego pokušavati izgraditi vlastito e-Book poslovanje.