ibm-logoNova studija kompanije IBM identificirala je četiri nove vrste digitalnih potrošača na koje pružatelji medijskih usluga trebaju da se fokusiraju u cilju poboljšanja svojih digitalnih prihoda.

U najnovijoj IBM studiji “Beyond Digital” navodi se da nova ponašanja povezanih kupaca, koja uključuju socijalno gledanje, sadržaj na zahtjev i ostalo, uveliko utječu na pružaoce medijskih usluga.

To sugerira da kanibalizacija sadržaja smanjuje potražnju za određenim vrstama sadržaja tako da su “digitalni prihodi dokazano slabiji od tradicionalnih izvora prihoda s obzirom da su se očekivanja potrošača promijenila od modela vlasničkog sadržaja na na model pristupa sadržaju.”

Kao rezultat toga, pružatelji medijskih usluga sada moraju ciljati određene ‘digitalne personalnosti’, pružajući im relevantna iskustva vezana za sadržaj, a ne samo sadržaj, što opet podrazumjeva kreiranje novih modela za generiranje prihoda od digitalnog sadržaja.

IBM studija identificira četiri digitalne personalnosti koje se ne baziraju na starosnoj dobi korisnika već na to kako oni pristupaju sadržaju:

  • Efficiency Experts (učinkoviti stručnjaci ) – Ova najveća skupina (41%) vidi usvajanje digitalnih uređaja i usluga kao način da se život učini lakšim. Učinkoviti stručnjaci su osobe koje će prije poslati e-mail nego pismo, koristiti Facebook za komunikaciju s drugima, pristupati Internetu putem mobilnih telefona i kupovati online.
  • Content Kings (kraljevi sadržaja) – Ova digitalna personalnost (9%) općenito uključuje muškarce koji često igraju online igre, preuzimaju filmove i glazbu, te vole da gledaju online TV.
  • Social Butterflies (socijalni leptiri) Ova skupina potrošača (15%) ne može ni zamisliti da ne mogu u svakom trenutku pristupiti bilo kojem od svojih prijatelja.
  • Connected Maestros – Ova skupina (35%) kombinira ponašanje skupine Content Kings i Social Butterflies uz još sofisticiranije ponašanje. Vole napredniji pristup konzumiranju medija putem mobilnih uređaja i smartphone aplikacija kako bi pristupali igrama, glazbi i video zapisima ili kako bi provjeravali vijesti, vrijeme, sport, itd.

IBM_graph

Medijske kompanije moraju da se povezuju sa potrošačima na temelju njihovih digitalnih personalnosti, ako žele da održe svoju povezanost. Sa masovnom infiltracijom digitalnih uređaja, organizacije sada mogu poboljšati, proširiti ili redefinirati iskustva kupca u samo nekoliko minuta zahvaljujući neprekidnom toku podataka u stvarnom vremenu koji dolaze sa društvenih medija. Budući uspjeh ovisi o uspješnom korištenju ovih podataka s ciljem da se pristupi pravom potrošaču, u pravo vrijeme, na pravom mjesto,koristeći pravi alat,

navodi koautor studije Saul Berman.

Prema IBM istraživanju, struktura plaćanja medijskih kompanija mora biti mnogo fleksibilnija i skalabilnija kako bi se omogućio niz inovativnih pristupa u formiranju cijena sa kojima bi se privukli potrošači sa različitim navikama. Potreba fleksibilnosti kod opcija plaćanja, čak i za isti skup potrošača, vidljiva je kod skupine koja je najaktivnijija u usvajanju novih uređaja. Način plaćanja koji ova skupina preferira za gledanje filma na web sajtu je gledanje oglasa koji su uključeni sa filmom (39 posto je izabralo ovu opciju), dok kada žele gledati film na Tablet-u odlučuju se za kupnju pretplate (36 posto). No, što se tiče gledanja filmova na pametnim telefonima, tu preferiraju plaćanje po korištenju (36 posto).

Kompanija IBM anketirala je 3.800 potrošača u šest država, Kina, Francuska, Njemačka, Japan,Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Također, za potrebe ove studije IBM se sastao i sa predstavnicima globalnih emitera, izdavača, medijskih agencijama i provajdera telekomunikacijskih usluga, kako bi se što kvalitetnije mogla izvršiti procijena ponašanja digitalne konzumacije.