sergey-brin-google-glasses

Suosnivač Google-a Sergey Brin upozorava da je “otvoreni” Internet u opasnosti od veoma moćnih sila među kojima su Facebook i Apple.

Brin identifikuje ozbiljne prijetnje otvorenom Internetu, navodeći da represivne Vlade pokušavaju da kontrolišu pristup Internetu a industrija zabave pod plaštom borbe protiv piraterije gasi web sajtove i stvara atmosferu straha.

S druge strane ono što je još opasnije jeste ono što rade Facebook i Apple, oni guše inovacije i rizikuju da Balkanizuju Web.

Danas sam više zabrinut nego što sam ikada ranije bio, to je strašno. Mogu slobodno reći da Google nikada ne bi nastao da su Apple i Facebook u to vreme bili dominantni. Morate da igrate po njihovim restriktivnim pravilima. Okruženje u kom smo mi stvorili Google je bilo takvo da smo bili u stanju da razvijmo naš pretraživač, Internet je bio otvoren. Previše pravila koja pokušavaju da se implementiraju ugušiće inovacije, navodi Sergey Brin.

Naravno, iza ovih reči krije se i određena doza ličnog interesa. Sergey Brin bi želeo da su sve informacije unutar Facebook i Apple aplikacija dostupne Google pretraživaču. Otvoreniji Internet svakako je veoma dobar za svet, ali takođe je veoma dobar i za Google.

Naravno, tu je i društvena mreža Google +, koja pokušava da konkuriše Facebook-u na veoma uticajnom tržištu društvenog umrežavanja. Facebook koji ima više od 850 miliona korisnika (Google + po poslednjim informacijama ima 170 miliona) nedavno je kupio mobilnu aplikaciju za delenje fotografija Instagram sa ciljem nastavka jačanja u prostoru društvenog umrežavanja.

Pored toga, Apple je Google-ov glavni konkurent u prostoru pametnih telefona i Tablet-a, koji je još jedna oblast ključna za poslovni uspeh kompanije Google.

Sergey Brin se takođe žali da je premeštanje podataka sa Facebook-a na druge mreže poput Google +, otežano.

Ovi Brinovi komentari o njegovim glavnim konkurentima mogu značiti početak eskalacije rata reči i tehnologija u cilju nastavka borbe za konkurentskom prevlasti na Web-u.