djeca-iPhone-tuzba

Skupina roditelja tužila je kompaniju Apple tvrdeći da proizvođač iPhone-a nepravedno profitira od kupovine unutar aplikacija (in-app) u igrama namjenjenih djeci.

Mnoge igre na Apple iOS platformi su besplatni za preuzimanje ali su u ponudi i razni dodaci za igre od kojih neki koštaju oko dolara.

Roditelji navode da je previše lako od djece izvući novac bez “odobrenja njihovih roditelja”.

Kompanija Apple je pozvala roditelje da povuku tužbu ističući da se kupovina unutar aplikacija sada može onemogućiti. Međutim, Američki Sudac Edward Davila prihvatio je tužbu kao osnovanu rekavši da će rasprava uskoro biti zakazana.

Većina najuspješnijih aplikacija za iPad, iPhone i Android svoju zaradu ostvaruje od prodaje unutar aplikacija. Apple-ov sustav kupovine omogućuje korisnicima da samo jednom unesu detalje svoje kreditne kartice a zatim da odobravaju buduće kupovine aplikacija i drugih predmeta samo sa lozinkom.

U nedavnom ažuriranju svog iOS softvera, kompanija Apple dodala je još nekoliko koraka u procesu kupovine unutar aplikacija uključujući i zahtjev za unos dodatne lozinke za kupnju stavki unutar aplikacije. Takođe, sa najnovijim ažuriranjem sada je moguće u potpunosti uključiti i isključiti opciju za kupovinu unutar aplikacija.

Međutim, skupina roditelja, na čelu s odvjetnicom Garen Meguerian, ističe da se djeca i dalje potiču na kupovinu predmeta unutar igara i da roditelji nisu u potpunosti svjesni financijske implikacije.

Odvjetnica Garen Meguerian istaknula je nekoliko naslova koje smatra da su razvijeni sa primarnim ciljem da potaknu kupnju unutar aplikacija. Među tim naslovima nalazi se i Smurfs’ Village (Štrumpfo Selo), razvijen od strane kompanije Capcoma. Iako je sama igra besplatna, proizvodi dostupni za kupnju unutar igre koji se mogu pronaću u “Smurfberry shop” kreću se u rasponu od 5 do 110 dolara.

Poruka upozorenja u igri glasi da Štrumpfo Selo ”naplaćuje pravi novac za dodatni in-app sadržaj”. Moguće je igrati i bez trošenja novca, međutim, napredak u igri obično je daleko sporiji.

Američke Vlasti su istražujući model prodaje unutar aplikacija prošle godine, naložile developerima da moraju učiniti mnogo više kako bi upozoriti roditelje o sadržaju u njihovim igrama.

U Velikoj Britaniji, Niamh Bolton izjavio je za BBC je osjetila “fizički bolesna” nakon saznanja njezin 10-year-old kći totted do račun od više od 1.500 kn, dok igrate hotel iz slavine ljubimaca.

Igra Tap Pet Hotel, kompanije Pocket Gems također se nalazi na popisu odvjetnice Garen Meguerian. Naime, jedna majka navodi da je njena 10-godišnja kći potrošila 2.000 dolara za kupnju predmeta unutar igre. Ovaj slučaj se desio prije nego je Apple dodao značajku za onemogućavanje kupovine unutar aplikacija a majka djevojčice navodi da je bilo potrebno samo dva sata da njena kći potroši ovaj novac.

Ova majka također navodi da je uspjela da vrati novac nakon što je uz dosta poteškoća uspjela da kontaktira korisničku službu kompanije Apple.