gumroad_q

Sahil Lavingia, 19-godišnji dizajner aplikacija kreirao je servis za prodaju digitalnih proizvoda koji je jednako jednostavna kao dijeljenje na Twitter-u. Sahil Lavingia, koji je dizajnirao Pinterest i Turntable.fm, kreirao je jednostavan servis nazvan Gumroad koji svima omogućuje monetariziranje linka (PDF, blog post, glazba ili popis) bez potrebe za kreiranjem vlastite trgovine ili korištenjem postojećih e-commerce tržišta.

Ovaj servis koji je pokrenut u veljači, privukao je veliki broj ulagača, uključujući SV Angel, Accel Partners, Chris Sacca, Josh Kopelman, Max Levchin i druge, koji su u Gumroad uložili 1.1 milijun dolara. No, samo tri mjeseca kasnije, Gumroad je obkavio da je primio novih 7 milijuna dolara ulaganja koje predvodi Kleiner Perkins.

Servis Gumroad funkcionira tako što dopušta prodavačima da postave URL na Gumroad, koji potom stvara jedinstveni skraćeni link ili prodavači mogu da upload-uju datoteke veličine do 1 GB. Prodavci mogu postaviti svoje cijene ili čekati ponude kupaca. Kupci koji su kliknuli na link vidjet će jednostavnu stranicu proizvoda sa opisom stavke i gumbom za kupnju. Za kupnju, samo je potrebno unijeti e-mail adresu i broj kreditne kartice. Kupci tada dobijaju link, kao i potvrdu putem e-maila koja im daje pristup sadržaju.

Online zarada prodavaca na Gumroad servisu isplaćuje se mjesečno putem PayPal računa. Njihova online zarada je umanjena za procenat koji Gumroad uzima za svoju uslugu, 5 posto naknade za transakciju plus 25 centi za svaku prodaju.

Gumroad može biti veoma atraktivan način za izravnu prodaju korisniku, jer omogućuje korištenje kanale poput Facebook-a i Twitter-a za interakciju sa fanovima i sljedbenicima. Umjesto potrebe za izgradnjom sajta za prodaju ili slanjem svojih proizvoda na postojeća online tržišta, Gumroad nudi prilično moderan način za prodaju.

gumroad

Funkcionalnost Gumroad- a najbolje je opisana kroz analogiju, on je nešto kao Square, servis za mobilno plaćanje, ali na Web-u. On je poput servisa za skraćenje URL-a bitly.com ali uz mogućnost plaćanja. Demonstracija rada Gumroad servisa predstavljena je na zvaničnoj stranici.

Servis je prilično jednostavan, korisnik se prijavljuje putem Facebook-a ili Twitter-a, pošaljite link na bilo koju vrstu sadržaja (ili upload-uje sadržaj), postavi cijenu, i onda dobiva link koji može deliti bilo gdje na Web-u. Kada kupci kliknu na link, od njih će biti zatraženo da za njega plate kreditnom karticom. Treba reći da Gumroad također ima kontrolnu ploču sa analitikom koja prodavačima omogućava da prate preglede i kupnje.

Može se reći da je Gumroad još jedan odličan alat sa kojim kreatori ostvaruju online zaradu u direktnoj interakciji sa kupcem. Ovo naravno ne znači da stari načini prodaje odlaze u historiju, ti dani se još uvijek ne naziru, ali ovakvi novi alati poput Gumroad-a mijenja igru ​​po pitanju koliko slobode umjetnik ima za prodaju svojih proizvoda.