Samsung-Galaxy-S2-Games

U posljednje vrijeme mnoge mobilne igre doživljavaju nevjerovatan uspjeh. Mobilne igre velikom brzinom postaju hitovi koje preuzimaju milijuni korisnika a igre poput Angry Birds Space i na desetine milijuna korisnika. Nema sumnje da je mobilno igranje u velikoj ekspanziji.

Kompanija Newzoo objavila je ključne uvide u mobilno igranje na tržištu SAD-a kao dio svježe studije tržišta u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Najznačajniji nalazi koji se tiču Američkog tržišta mobilnih igara su da je broj mobilnih igrača porastao sa 75 milijuna na 101 milijuna, od čega 69% njih igra igre na pametnom telefonu a 21% na Tablet-u.

Ne samo da se povećao broj igrača već se povećao i postotak onih koji su spremni da plate za mobilne igre. Broj igrača koji plaća za igre porastao je čak za 35 posto, na 37 milijuna Amerikanaca, ili 36% svih mobilnih igrača. Amerikanci troše pet puta više novca na iOS igre nego na Android igre. Istraživanje pokazuje da 19 milijuna igra igre na iPhone, 18 milijuna igra na iPod touch a 12,7 milijuna igra na iPad-u. Od prošlog mjeseca, Apple-ovi mobilni uređaji zaradili su 84% prihoda od 200 najuspješnijih igara dok su Android uređaji zaradili svega 16 posto od ukupne zarade od mobilnih igara u SAD-u.

Ono što je najinteresantnije jeste da je velika većina tog novca (91%, odnosi se i na iOS i Android) došla iz mikrotransakcija unutar igara, a ne kupnje samih igara.

Newzoo_Mobile_Gaming_2012_USA

Ovo spoznaja se temelji na najnovijoj anketi, National Gamers Surveys, u kojoj je učestvovalo 17.000 ispitanika, u kombinaciji sa mjesečnim prihodima od iOS i Android igara i podacima o preuzimanju 200 najuspješnijih igara. Newzoo navodi da je na ovom istraživanju surađivao sa kompanijom Distimo.

Osim demografije korisnika, izvršni direktor Newzoo, Peter Warman, navodi da postoji još jedna razlika između iOS i Android-a koja bi mogla objasniti nesklad u prihodima a to je da kompanija Apple zahtijeva od korisnika da povežu svoje podatke o kreditnoj kartici sa svojim računom.

To je nešto što je izgleda dozvoljeno samo kompaniji Apple. Ne mogu zamisliti niti jednu drugu kompaniju u svijetu kojoj bi ovako nešto moglo proći bez većih posljedica, uključujući iGoogle i Microsoft,

priopćio je Peter Warman.