asymco-mobile-profit

Kompanija Asymco juče je objavila svoj tromjesečni pregled zarade proizvođača mobilnih telefona, koji je za sve osim kompanija Apple i Samsung donosi loše vesti.
Kompanija Apple nalazi se na približno istom mestu na kom je bila i u poslednjem kvartalu, sa udelom na tržištu od 8,8% (u smislu prodaje) i udelom u zaradi od 73 odsto (pad od dva procenta u odnosu na posljednji kvartal).

Kompanija Apple u drugom kvartalu 2012 godine imala je promet od 39.2 milijarde dolara a zaradu fantastičnih 11.6 milijardi dolara.

Udeo kompanije Samsung u smislu prodaje porastao je sa 23,5%, na 35,4% u odnosu na godinu dana ranije a udeo u zaradi sada je 26 odsto.

Prema ovom tromjesečnom izvještaju, zarada kompanija HTC je 1% dok su svi ostali, Research in Motion (RIM) Nokia, Sony, Samsung i LG, zabeležili gubitke.

Treba napomenuti da se ovde radi o svim mobilnim telefonima a ne samo pametnim telefonima (smartphone) i da je u obzir uzeto celo svetsko tržište.

Tokom prvog kvartala ove godine HTC, RIM i Nokia iznenadili su svoje investitore sa lošim vestima. Treba reći da ovaj izvještaj o gubitku zarade nije ništa novo za Sony Ericsson i Motorola, koji već godinama ne prijavljuju zaradu a LG je nekako na granici od kraj 2009 godine.

Gledajući sve ovo reklo bi se da je kompletna industrija u problemu, da manjka novca a zapravo doživljava pravu ekspanziju i procvat. Prodaja telefona porasla je za 7% a pametnih telefona za čak 47 odsto. Prihodi su porasli za 20% a ukupna zarada fantastičnih 52%. U prvom kvartalu pre dve godine, proizvođači mobilnih telefona zaradili su 5.3 milijarde dolara dok su u ovom poslednjem kvartalu zaradili 14.4 milijarde dolara.

Ovo su izuzetno dobri procenti kojima se ni jedna industrija ne može pohvaliti.

bb