windows-media-center

Kompanija Microsoft dala je svojim korisnicima još jedan razlog za salve negodovanja. Naime, kompanija je juče objavila da Media Centar neće biti ugrađen u Windows 8 i pored ranijih uveravanja da će biti sastavni deo novog operativnog sistema. Sada će svi korisnici koji žele Media Center na svom računaru morati za to dodatno da plate.

Korisnici Windows 8 Professional Edition će morati da plate do za Media Center paketom dok će oni koji budu koristili osnovnu verziju operativnog sistema Windows 8 morati da plati nadogradnju na Windows 8 Professional da bi mogli imati Media Center.

Nedostatak Media Center takođe znači da DVD reprodukcija izvorno neće biti dostupna u Windows 8, jer ta opcija neće biti deo Windows Media Player-a. Korisnici koji žele da pokrenu DVD, morati će ili da plate za nadogradnju ili da koriste neki drugi nezavisni program.

Iako ovo zvuči pomalo šokantno, ipak ovaj potez ima smisla jer Windows 8 će se pokretati na različitim uređajima, uključujući Tablet i Ultrabooks, koje nemaju optičke diskove u koje mogu da ubace DVD. Svakako da potez predstavlja neprijatnosti za korisnike koji se oslanjaju na Windows za gledanje DVD-ova, ali kompanija ističe nadogradnja na Media Center neće biti previše teška (osim što će za nju morati da se plati) i da će dodatak biti dostupan putem "Dodaj karakteristike u Windows 8 kontrolnoj tabli."

Mnogo nezadovoljnih korisnika reagovalo je na blogu kompanije Microsoft. Neki su veoma nezadovoljni zbog gubitka Media Center, za koji je Microsoft obećao da će biti sastavni deo Windows 8 dok su drugi bukvalno osuli paljbu po kompaniji zbog nemogućnosti da pokretanja DVD-a.

Media Center svakako nije jedini način putem koga možete pokrenuti DVD, postoji veliki broj nezavisnih programa među kojima i besplatnih poput VLC s kojim možete pokrenuti DVD.