facebook timeline

Samo nekoliko dana nakon što se njegovim akcijama počelo javno trgovati (IPO, inicijalna javna ponuda), Facebook je nekako u tišini počeo sa testiranjem novog izgleda korisničkih profila (Timeline).

Ovaj redizajn korisničkih profila ne donosi drastične promene kakve je donelo uvođenje Timeline, ali sada mnogo više pažnje privlači na ogromnu naslovnu fotografiju (Cover).

Evo kako izgleda novi korisnički profil (Facebook Timeline) koji je društvena mreža počela da testira na jednom broju odabranih korisničkih profila:

facebook-timeline-novi

Ovako izgleda trenutni Facebook Timeline koji je prvi put predstavljen u septembru 2011 godine:

facebook-timeline-stari

Novi izgled kreira suptilne ali primetne promene u vrhu korisničkih profila. Ime korisnika, lokacija, zanimanje, obrazovanje i druge osnovne informacije sada će se nalaziti na sloju koji se postavljen na naslovnoj fotografiji (cover photo) koja služi kao pozadina za profil korisnika. Boja tekst sada je promenjena u belu kako bi se stvorio kontrast u odnosu na tamne boje naslovne fotografije korisnika.

Novi korisnički profili na Facebook-u sada će dobiti i potpuno novu karticu "Summary", koja kada se na nju klikne, prikazuje listu glavne "životne događaje" korisnika. "Likes" dee profila korisnika takođe je sada promenjen i zove se “Favorites”. Sada će se aktuelne kartice, koje uključuju “Friends”, “Photos”, “Map” i novu karticu “Favorites,” nalaziti u manjem prostoru odmah ispod naslovne fotografije.

Za sada se još uvek ne zna da li će ovaj novi Facebook Timeline dizajn omogućiti korisnicima veću kontrolu nad izgledom svog profila, na primer, da li će moći da menjaju belu boju teksta koji se pojavljuje na njihovoj naslovnoj fotografiji.