kako facebook zaradjuje

Posljednjih nekoliko dana Facebook puni naslove svjetskih medija. Najveća društvena mreža u petak je izašla na burzu sa početnom cijenom dionica od 38 dolara. U subotu se u 28 godini oženio osnivač Facebook-a Mark Zuckerberg a dionice društvene mreže su samo nakon par dana doživjele značajan pad u cijeni koja je sada negdje oko 30 dolara po dionici.
Facebook je izlaskom na burzu postao multi-milijarderska kompanija a mnogi se pitaju kako najveća društvena mreža zarađuje novac?

Mnogi su svjesni činjenice da je Facebook izuzetno popularna društvena mreža sa oko 900 milijuna korisnika koji su do sada postvili nekoliko milijardi fotografija i ostalog sadržaja, ali kako je to posao, tj. kako od toga napraviti online zaradu vrijednu milijarde dolara? Zapravo, to je prilično jednostavano.

Osnova Facebook-ovog poslovanja je online oglašavanje, to su oni mali oglasi koji se nalaze na desnoj strani Facebook zaslona.

U prva tri mjeseca ove godine, Facebook je prodao oglase u vrijednosti od 872 milijuna dolara, ili gotovo 1 dolar po korisniku. Ovo predstavlja 82 posto Facebook prodaje, što je svakako mnogo ali zapravo je pad sa 85 posto koliko prošle godine, ili 95% koliko je iznosilo u 2010 godini.

Ostatak Facebook-ovog poslovanja temelji se na plaćanjanju i drugim naknadama. To se većinom odnosi na prodaju Facebook Credits, koje ljudi koriste u igrama na društvenoj mreži kao što je FarmVille.

U prva tri mjeseca ove godine, segmen Facebook poslovanja koji se odnosi na plaćanja i ostale naknade generirao je 186 milijuna dolara prihoda, što predstavlja oko 18% od Facebook-ove ukupne online zarade. Prošle godine taj procenat je iznosio 15% a 2010 godine skromnih 5%.

Pored uzimanje procenta od Facebook plaćanja tj. za pružanje usluge plaćanja, najveća društvena mreža na svijetu ostvaruje zaradu od "postupaka koji su povezani sa transakcijama za razvoj poduzetništva i naknada koje dolaze od različitih mobilnih usluga". Međutim, Facebook naglašava da za sada ovaj segment njegovog poslovanje ne donosi nikakvu značajnu online zaradu i da ga zbog toga trenutno smatra "nevažnim".

Predviđanja govore da će zarada koju Facebook ostvaruje uzimajući procenat od plaćanja na svojoj društvenoj mreži i ostalih naknada, nastaviti da raste u budućnosti. Oglašavanje na Facebook-u će i dalje ostvarivati najveću online zaradu ali će taj procenat biti u opadanju.