apple mac

Svima je jasno da je mit o neranjivosti Mac računara netačan i da se Apple suočava sa istim problemima kao i Microsoft Windows po pitanju zlonamjernih programa. Popularnost Mac računara rezultirala je mnogo većim brojem sofisticiranih zlonamjernih programa koji sada ciljaju Mac korisnike.

Mnogi sigurnosni stručnjaci iz svih sfera već duže vremena govore da je samo pitanje vremena kada će Mac postati dovoljno popularan za kreatore virusa, malware-a i spyware-a. Nedavna panika koja je zavladala među Mac korisnicima zbog Flashback trojanca ide u prilog čitavoj ovoj priči.

Flashback se pojavio godinu dana nakon malware-a koji je bio u obliku lažne antivirus aplikacije nazvane Mac Defender. Oba ova malware-a (zlonamjerna programa) pokazali su da ne treba samo Windows korisnici da brinu za svoju sigurnost, i da je rast popularnosti Mac računara itekako motivirao veliki broj kreatora ovih zlonamernih programa.

Mnogi se pitaju da li je došlo vrijeme da se mora instalirati neki antivirusni softver na Mac računar? To svatko treba da odluči za sebe a ono što mi možemo da pomognemo jeste da vam predstavimo nekoliko najpopularnijih antivirus programa za Mac računare.

Kaspersky Anti-Virus za Mac
Kaspersky antivirus je prilično jednostavan za instalaciju ali i prilično robustan softver. Glavno sučelje (na slici gore) je jednostavan za korištenje, za početak skeniranja samo pritisnete veliki zeleni gumb. Zeleni gumb nije uvijek zelen, kada tek počnete koristiti ovaj antivirus gumb je narandžast sa naznakom da je “Baza podataka zastarjela”. Sve sto je potrebno uraditi jeste update za najnoviju virus definiciju.

kaspersky antivirus za mac 1kaspersky antivirus za mac 2Kao i većina antivirusnih programa, možete promijeniti razinu sigurnosti ovisno o tome koliko striktno skeniranje želite, promjena postavki vezane za obavijesti kada softver pronađe sumnjive datoteke, a možete čak promijeniti i izgled (skin) softvera. Također, softver možete postaviti za skeniranje samo određene vrste zlonamjernih programa, tako da ako samo želite potražiti trojance to možete i učiniti.

Kaspersky antivirus dolazi sa uninstaller na disk image kada ga preuzmete sa web stranice, koji je također vrlo jednostavan za korištenje.

Kasperski Anti-Virus za Mac košta 39,95 dolara godišnje a besplatnu trial verziju možete koristiti 30 dana.

Intego VirusBarrier X6
Intego VirusBarrier definitivno može da zbuni svakog. Njegov interfejs obiluje gumbima koji nitkog ne mogu ostaviti ravnodušnim. Osim toga, Intego VirusBarrier će skenirati nove datoteka u realnom vremenu i postaviti pokazatelj prometa u izborniku, kako bi mogli veoma lako prati dolazni i odlazni promet. VirusBarrier također ima opciju za zaštitu od lažnih web stranica, nudi način za skrivanje informacija vašeg preglednika i skriva informacija o stranici koju ste zadnju posjetili za sve one sajtove koji pokušavaju da prate vaše ponašanje pregledavanja.

Intego VirusBarrier za mac

Kao i Kaspersky, Intego također dolazi sa unistaller-om. Sve u svemu, Intego VirusBarrier je idealan za sve one koji traže jedno kompletno rješenje sa kojim mogu da zaključaju apsolutno sve. Također, za sve one koji žele jednostavnost, ovo definitivno nije softver za njih.

Intego VirusBarrier košta 49,95 dolara godišnje a besplatna trial verzija je u trajanju od 30 dana.

F-Secure Antivirus za Mac
Ono što treba prvo reći jeste da je preuzimanje F-Secure antivirus softvera bespotrebno komplicirano. Naime, da bi preuzeli F-Secure antivirus ne samo da morate unijeti “campaign code” za dobivanje prvo trial verzije, već onda morate čekati i na e-mail potvrdu. Tada ćete morati kliknuti na link za potvrdu a zatim će vam biti poslat drugi e-mail za potvrdu u kom ćete morati klikneti na drugi link za download. Još jednom moram naglasiti da je ovaj proces vrlo nepotreban i neugodan za prosječnog korisnika.

fsecure antivirus za mac

Nakon što preuzmanja vidjet ćete da je F-Secure antivirus prilično jednostavan za korištenje. Za razliku od Intego VirusBarrier antivirusa koji ima milijun gumba, F-Secure vam omogućuje da odradite nekoliko osnovnih zadataka kao što su skeniranje virusa, blokiranje i deblokiranje prometa, a pregled vaše virus / spyware povijesti. On će također uključiti vaš OS X firewall po defaultu (iako ga možete isključiti u vašim postavkama ako želite). To je to.

U poređenju sa Kaspersky i Intego antivirus rješenjima, F-Secure je vrlo jasan i jednostavan za svakog korisnika. Korisnik nije zatrpan gumbima koji nude veliki broj mogućnosti te nije teško shvatiti kako ga koristiti.

Ono što mora da se naglasi jeste da pored katastrofalnog procesa instalacije, F-Secure antivirusa u velikoj mjeri uspori rad računara. Uninstaller se može naći u Applications > F-Secure.

F-Secure antivirus za Mac košta 39,99 dolara godišnje a besplatna trial verzija (sa campaign code AVMAGL) traje 30 dana.

Sophos Antivirus za Mac Home Edition
Sophos antivirus spada među najjednostavnija rješenja koja se mogu pronaći na online tržištu. Sophos antivirus za Mac radi samo jednu stvar a to je skeniranje u potrazi za virusima i zlonamjernim programima. Treba reći da Sophos automatski preuzima nove definicije virusa. Možete prilagoditi svoje skeniranje i upravljanje datotekama koje su izdvojena u karantenu.

sophos za mac

Sophos antivirus za Mac je potpuno besplatan, nema godišnju naknadu niti zahtjeva registraciju. Ako tražite najjednostavniji mogući antivirusni program koji dolazi iz pouzdane kompanije, onda je Sophos antivirus za Mac definitivno pravi izbor.

Avast! Free Antivirus za Mac
Za Avast antivirus nema pravog installer-a, on samo zahtijeva drag-and-drop instalaciju. Avast antivirus ima više značajki od Sophos antivirusa ali još uvijek daleko manje od Kaspersky i Intego antivirusa. Po pitanju širene funkcionalnosti otprilike je na razini F-Secure antivirusa.

Avast može skenirati cijeli sustav, lokalne volumene, mrežne diskove, samo vaš polazni direktorij, ili neki miks datoteka. Također, automatski preuzimaju nove definicije virusa. Avast će automatski prikazati popup prozore kako bi vas upozorio na nešto ili kada se pojavi nova virus definicija ili neka druga važna poruka. Ovu značajku možete isključiti ako želite.

avast za mac

Sve u svemu, program je vrlo jednostavan. Za prosječne korisnike koji žele jednostavan antivirus bez previše opcija Avast je dobro rješenje koji nudi nešto više od Sophos antivirusa.

Avast za Mac je besplatan antivirus program. Važno je naglasiti da bez obzira što je besplatan vi ga ipak u roku od 30 dana od dana instalacije morate registrati. Deinstalaciju možete uraditi iz samog softvera ili da jednostavno izbrišete aplikaciju iz vaše Applications datoteke.

Da li će netko instalirati antivirus program na svoj Mac računar ili ne zavisi isključivo od te osobe. Broj zlonamjernih programa za Windows još uvijek je daleko veći nego za Mac, međutim, svi oni koji misle da je OS X potpuno imun na napade sigurno da su u velikoj zabludi.

Malware napadi svakom danom su sve sofisticiraniji tako da određena vrsta opreza ili zaštite svakako da nije na odmet.

Sigurni smo da postoje i drugi antivirusni paketi koji bi zadovoljili zahtjeve velikog broja Mac korisnika ali smo se ovaj put odlučili za ove trenutno najpopularnije. Ako imate neka dobra iskustva sa nekim drugim antivirusom ili neki komentar ili pak savjet za Mac korisnike, budite slobodni ostaviti komentar.