spam_facebook_drustveni_spam

Društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i Pinterest postale su dio našeg našeg digitalnog života, i baš kao što su to uradili sa email-om i drugim popularnim digitalnim tehnologijama, spameri žele i njih da iskoriste.

E-mail je bio format koji su spameri koristili za promociju beznačajnih dijeta,sredstva za seksualnu stimulaciju, i ostale stvari na kojima su dobro zarađivali. Ugrađivanjem mnogo boljih filtera, ogroman broj neželjene pošte proteran je iz inbox-a korisnika. Naravno da spameri nisu odustali, sada su se okrenuli društvenim medijima koji su bar za sada loše opremljeni da bi mogli da se suoče sa njima.

Socijalna spam može da bude mnogo efikasniji nego e-mail spam. Prema nekim izveštajima, spameri su kreirali čak 40 odsto računa na društveno-medijskim sajtovima. Trenutno je oko 8 procenata poslatih poruka preko društvenih stranica spam, što je oko dva puta više nego pre šest meseci. Spameri koriste funkcionalnost za deljenje na društvenim sajtovima kako bi raširili svoje poruke. Ako kliknete na neki spamerski link na Facebook-u, od vas će biti zatraženo da "Like" ili "Share" Facebook stranicu, ili da omogućite da aplikacija dobiju pristup vašem profilu.

Facebook i Twitter su bili primorani da angažuju stručnjake za bezbednost kako bi suzbili ovu salvu spama koja se pojavila na društvenim medijima.

Mi smo do sada potrošili na desetine miliona dolara na sistem koji će štititi našu mrežu od spama a tome treba dodati i nekoliko stotina stalno zaposlenih koji se brinu o integritetu naših stranica,

izjavio je portparol Facebook-a Frederic Wolens.

U januaru ove godine, društvena mreža Facebook tužila je oglasnu mrežu AdScend Media, optužujući je za slanje neželjenih poruka (Spam) Facebook korisnicima. Najmanje 280.214 korisnika prevareno je sa ovim spamom koji stručnjaci nazivaju “likejacking”. Početkom ovog meseca, kompanija AdScend se nagodila sa Američkim državnim organima oko povlačenja ove tužbe plaćanjem kazne od 100.000 dolara (iako je zaradila oko 20 miliona dolara) te obećanjem da će prestati sa slanjem spam poruka na Facebook.

Prošlog meseca Twitter je tužio Skootle, JL4 Web Solutions i još pet lica, tvrdeći da su oni odgovorni za nepoželjne poruke zbog kojih su neki korisnici odlučili da ugase svoje račune. U tužbi Twitter navodi da je potrošio nešto više od 700.000 dolara za borbu protiv spam napada za koje su odgovorni optuženi.

Sve u svemu, budite oprezni jer proterivanjem iz e-maila spameri su se odlučili za invaziju na Facebook, Twitter, Pinterest i ostale društvene mreže.