abc

Adscend Media, Američka kompanija koja se bavi oglašavanjem, obećala je da će prestati da bombarduje Facebook korisnike sa lažnim porukama u zamenu za povlačenje tužbe od strane Vašingtona u kojoj se navodi da ovakva praksa krši Savezni antispam zakon.

Adscend Media takođe je pristala da plati i 100.000 dolara za troškove Suda i advokata. Američki državni organi su u januaru podneli tužbu u kojoj se tvrdi da kompanija sa svojim lažnim porukama krši Savezni zakon poznat kao CAN-SPAM (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing). Dogovor ove dve strane podrazumjeva i da Adscend Media redovno prati svoje affiliate partnere i njihovu online zaradu kako bi se obezbedilo da i oni poštuju ovaj dogovor.

Adscend Media je ciljala korisnike Facebook-a sa spam porukama koje su kreirane tako da korisnik veoma lako može biti izmanipulisan misleći da potiče od nekog njegovog prijatelja. Poruka koja uvek ide sa nekim privlačnim naslovom kao mamcem, od korisnika se zahteva da klikne na dugme koje je prerušeno u verifikaciju starosti na Facebook-a, ali ono što se zaista dešava jeste da ono izaziva da se poslata poruka pojavljuje u korisnikovom News Feedu i na taj način dobije mogućnost da se viralno širi.

Treba reći da se iz ovih spam porukama nikada nije moglo predpostaviti da potiču od Adscend Media a pogotovo ne da im je svrha dovođenje web prometa na partnerske sajtove. Takođe, važno je reći da se u tužbi Američkih Vlasti navodi da je godišnja online zarada kompanije Adscend Media oko 20 miliona dolara i da 80 odsto dolazi od namamljivanja Facebook korisnika.

Facebook je takođe u januaru podneo zasebnu tužbu protiv Adscend Media, Dve strane su prošle nedelje postigle sporazum o kom za sada nema nikakavih detalja.

Bezbednosni stručnjaci su napade koji izazivaju da Facebook korisnici nesvesno podržavaju web sajtove i proizvode, nazvali "Likejacking."