yahoo_axis

Kompanija Yahoo juče je pokrenula Axis, browser aplikaciju koja se bazira na HTML5 standardu i koja pruža rezultate pretrage kao prikaza stranica, a ne samo kao linkove. Axis će biti samostalni preglednik (browser) za mobilne platforme uključujući iOS i Android, dok će se desktop verzija instalirati kao plug-in za vaš postojeći preglednik koji može biti IE9, Chrome ili Firefox. Obe verzije imaju isti cilj a to je poboljšanje vaše iskustvo pregledanja.

Yahoo navodi da trenutno postoji problem kada pregledate, pretrežujete Web. Ono što morate u tom procesu uraditi jeste unos upita, kao rezultat dobijate tekstualne linkove koje pregledate, a potom ćete kliknudi na onaj koji smatrate najrelevantini za vaš upit pretrage.

Axis ima za cilj da eliminiše, ili bar poboljša taj drugi korak. Sa Axis, umesto tekstualnih linkova, videćete vizuelne preglede sadržaja iza pomenutih linkova (u osnovi radi se o fotografiji sajta). Sve se dešava još u procesu unosa upita tako da dok kucate slovo po slovo, biće vam prikazani rezultati, baš kao kod Google Instant servisa.

Vizuelni pregled sadržaja prikazuje kao thumbnail u horizontalnoj traci. Osim što su ovakvi rezultati estetski mnogo prijatniji, Yahoo sa Axis aplikacijom generalno ne donosi ništa revolucionarno. Može se možda reći da je čak i manje korisna u nekim aspektima, vidiš se manje rezultata u isto vreme a u slučaju korišćenja na pametnom telefonu veoma je teško pronaći popularne podstranice.

I pored svega Axis nudi jedan vrlo jedinstven način pretraživanja Web-a. Cilj Axis browser-a je unapređenje iskustva koje se odnosi na više platformi sinhronizovanjem sadržaja na svim uređajima. Znači, ako ste pogledali neku stranicu na desktop računaru, sada možete uzeti svoj iPad i nastaviti tamo gde ste stali. Naravno, ovo zahteva da oba uređaja budu prijavljeni ili na Yahoo, ili Facebook ili Google +.