app-store

Za nove aplikacije najveći problem predstavlja izlazak iz anonimnosti tj. kako da se za njih sazna. Cilj developera je da se njihove aplikacije nađu na samom vrhu liste i na Google Play i na Apple App Store. Da bi mogli računati na ozbiljnu zaradu od svoje aplikacije ona bi se morala naći među prvih 25 na App Store. Nažalost, da bi se našla među prvih 25, aplikacija mora imati oko 40.000 preuzimanja dnevno!

Od kako je 2008 godine pojavio Apple App Store, zavladala je zlatna groznica. Mnogi developeri su objavljivanjem aplikacija počeli da zarađuju ozbiljan novac a aplikacije poput Angry Birds, Draw Something i Instagram su od svojih kreatora napravili milijunaše.

Ovakvi uspjesi potaknuli su veliki broj developera da se zapita kako zaraditi sa mobilnim aplikacijama tako veliki novac i da li sve aplikacije donose zaradu. Ne, ne donose sve aplikacije zaradu, čak 59% aplikacija ne može da zaradi dovoljno za pokrivanje osnovnih troškova, ali ako ste kreirali popularnu aplikaciju koja je dosta dobro prihvaćena od korisnika, tada možete očekivati dosta dobru zaradu.

Analitička kompanija Distimo nedavno se bavila problemom ulaska među prvih 25 aplikacija na Apple App Store. Ulazak među prvih 25 aplikacija je od izuzetne važnosti za uspjeh jer se prvih 25 aplikacija prikaže odmah nakon što korisnik aktivira App Store. Da stvar bude još gora, aplikacija u vrlo kratkom roku treba da se nađe među prvih 25. Nikako ne treba zaboraviti da treba da se bori sa oko 650 tisuća ostalih aplikacija koje teže istom cilju.

Svi developeri teže da se njihove aplikacije nađu među prvih 25 na App Store jer tada mogu da očekuju ozbiljnu zaradu. Svakako, nije isto ako se radi o plaćenoj ili besplatnoj aplikaciji. Za ulazak među prvih 25 plaćenih aplikacija biće vam potrebo oko 3.500 preuzimanja dnevno. Za ulazak među prvih 25 besplatnih aplikacija biće vam potrebno oko 40.000 preuzimanja dnevno!

broj preuzimanja besplatnih aplikacija potrebnih za ulazak u prvih 25

Kada znate da postoji oko 650 tisuća različitih aplikacija u App Store, tada počinjete shvatati koliko je zahtijevan zadatak pred vama.Mnoge aplikacije nikada se ne pronađu put do korisnika. Nije da aplikacije nisu dovoljno dobre već jednostavno nitko i ne zna da one postoje. Tržište je ogromno, pa mnogi pokušavaju na razne načine da svoje aplikacije izvuku iz anonimnosti.

Do sada je sa App Store bilo više od 20 milijardi preuzimanja a većina je došla iz relativno male zbirke aplikacije. Čak i sa velikim ulaganjem u marketing ne postoje nikakva jamstava da će vaša aplikacija doživjeti uspjeh. Još uvijek vam je potrebna velika sreća da se vaša aplikacija nađe na vrhu App Store.

Istraživanje kompanije Distimo pokazuju da postoji velika razlika u broju preuzimanja između različitih kategorija. Kao što ste mogli očekivati, igre su veoma popularna kategorija. Ako vaša aplikacija spada u tu kategoriju onda će da bi ušla među prvih 25 na App Store morati imati oko 25.000 dnevnih preuzimanja. S druge strane, ako se vaša aplikacija nalazi u kategoriji zabave, za ulazak među prvih 25 bit će vam potrebno nešto manje od 7.000 preuzimanja dnevno.

Ako razmišljate o novoj vremenskoj aplikaciji tada je vaš mizernih 500 preuzimanja dnevno i naći ćete se među prvih 25 aplikacija na App Store.