email_sifriranje

Želite li da sačuvate vaše e-mail poruke bezbednim od radoznalih očiju? Encipher.it je besplatan alat sa kojim možete da šifrirate e-mail, ili bilo koji blok teksta koji unesete na sajt.

Bilo bi dobro da Encipher.it sačuvate u svoj Bookmark bar kako bi mu veoma lako pristupali kad go vam zatreba.

Kada budete spremni da ga koristite, pokrenite svoj web bazirani e-mail u vašem pregledniku, i sastavite poruku. Kliknite na Encipher.it u Bookmark baru i od vas će biti zatraženo da unesete ključ za šifrovanje vaše poruke. U ključ za šifrovanje možete uključiti bilo koji niz brojeva i slova (što je duži i komplikovaniji vaš ključ za šifrovanje to je bolje). Naravno, ključ za šifrovanje je nešto što morate zapamtiti ili imati negde zapisan s obzirom da bez njega vaš e-mail neće biti čitljiv, tj. neće se moći dešifrovati.

step2

Kada ste uneli ključ za šifriranje, kliknite na dugme Encript, i tada će se primeniti 256-bitni AES (Advanced Encription Standard) algoritam koji radi u realnom vremenu. Treba reći da je 256-bitna enkripcija vrsta zaštite podataka koju koriste web sajtovi mnogih banaka i Vladinih službi.

Encipher.it će transformisati vašu poruku u blok besmislica i kreirati link ka sajtu Encipher.it tako da ga primaoci vašeg e-maila mogu koristiti za dešifrovanje poruka. Dešifrovanje je vrlo jednostavan proces za primaoce kada imaju vaš ključ za šifrovanje. Ključ za šifrovanje sa kojim će primaoci dešifrovati vaš e-mail možete poslati u odvojenom e-mailu, SMS-om ili da obavite telefonski poziv i kažete primaocu ključ sa kojim će dešifrovati e-mail. Samo oni koji imaju vaš ključ mogu čitati vaše e-mail poruke.

Na ovaj način možete zaštititi vaše privatne podatke na javnim računarima, ali takođe može da zaštiti i vas ako neko hakuje vaš e-mail nalog.

Treba reći da Encipher.it nije ograničena samo na e-mail, sa njim se može šifrovati skoro sav tekst koji kucate u pregledniku uključujući i poruke koje se šalju preko Facebook-a i drugih društvenih mreža.

Bookmarklet pokreće savKod lokalno na računaru, tako da nema bojazni da će Encipher.it osoblje ili neko drugi da osluškuje vaše poruke dok se prenose na server za šifrovanje / dešifrovanje.