aaa

Društvena mreža Pinterest dovodi više prodaje i više novih kupaca nego Facebook, navodi se u najnovijem istraživanju društveno-medijskog prometa koje je uradila Boticca.com.

U istraživanju su se uzeli prodavci nakita i ostalih dodataka koji su uporedili svoje statistike angažmana Facebook i Pinterest posjetitelja kako bi se uočila razlika u njihovom ponašanju.

Utvrđeno je da je nakon integracije “pinning” gumba na njihovim sajtovima Pinterest postao društveni referrer broj jedan, koji dovodi oko 10 posto prodaje, dok je Facebook odgovoran za 7 posto prodaje.

Istraaživanje pokazuje i da Pinterest korisnici troše više nego dvostruko od Facebook korisnika (180 dolara u poređenju sa 85 dolara). Pinterest također dovodi veći broj novih kupaca. 86% posjeta sa Pinterest-a su novi za Boticca u odnosu na 57 posto novih koji dolaze sa Facebook-a.

Pinterest korisnici nisu u svim e-commerce segmentima bolji od korisnika Facebook-a. Pa tako, Pinterest ima ogromnih 51% manju stopu konverzije od Facebook-a. Ako pogledamo vrijeme koje korisnici provedu na sajtu i koliko još različitih stranice posjete, onda se uočava da su Pinterest korisnici manje angažirani od korisnika Facebook-a.

S obzirom da se Pinterest fokusira na dijeljenje slika, iznenađujuće je da je angažovanje korisnika manja nego za Facebook korisnike. Bilo je za očekivati da ​​Pinterest korisnici pregledaju više proizvoda u potrazi za više slika koje bi mogli dijeliti, međutim razlog za ovo je taj što će većina korisnika Pinterest-a odmah napustiti sajt ako ih predmet na koji su kliknuli ne interesira.

To onda svakako rezultira većom stopom napuštanja, manjim prosječnim vremenom provedenim na sajtu i manjom stopom konverzije u odnosu na druge kanale, što u konačnici razultira i manjim angažmanom korisnika.