fa

Facebook ipak radi na proizvodnji vlastitog pametnog telefona. Naima, društvena mreža počela je vrlo aktivno da traži i zapošljava inženjere koji imaju iskustva sa mobilnim uređajima.

Facebook je već angažirao bivše Apple inženjere koji su radili na iPhone, kao i one koji su radili na iPad, a cilj je da se pametni telefon predstavi već sljedeće godine.

Ovo nije prvi put da Facebook radi na vlastitom pametnom telefonu. Društvena mreža je počela da radi na ovome još prije nekoliko godina, međutim odustala je od projekta kada je svatila da nema znanje potrebno da se napravi vlastiti pametni telefon (smartphone).

Facebook je zatim prošle godine odlučio da udružio sa proizvođačem HTC u projektu pod kodnim nazivom “Buffy”, koji je u tijeku, a trenutna inicijativa da se regrutiraju novi talenti u cilju je proširenja Buffy projekta.

Facebook definitivno traži način kako da dođe do novih izvora zarade. Nakon izlaska na Facebook-a burzu mnogi eksperti su počeli su da kritikuju njegovu cijenu navodeći da je vrijednost društvene mreže precijenjena i da ne odražava njenu stvarnu vrijednost već potencijalnu. Sve ovo sigurno da daje poticaj Facebook-u u nastojanju da pokaže da može da monetarizuje svoje potencijale i da ogromnu bazu korisnika pretvori u kupce svojih proizvoda.

Prije nekoliko dana pojavile su se glasine da Facebook pregovara o kupovini kompanije Norveške kompanije Opera Software, kreatora popularnog preglednika za desktop računala i mobilne telefone, Opera.

Za Facebook, mobilno tržište je ključ za daljnje širenje poslovanja, tako da ne treba nikoga da čudi što svi potezi kompanije u posljednje vrijeme idu u tom pravcu.

U četvrtak je Facebook pokrenuo vlastitu mobilni foto aplikaciju Camera, iako je nedavno dao milijardu dolara za kupovinu popularne aplikacije za dijeljenje fotografija, Instagram.

Mobilno tržište je u velikoj ekspanziji i kao takvo privlači sve velike igrače koji žele svoj komad zarade sa ovog veoma unosnog tržišta. Osim Facebook-a i ostali rade na jačanju svog prisustva na mobilnom tržištu. Nedavno je od regulatornih organa odobrena Google-ova kupovina Motorola Mobility koja Google-u daje kontrolu nad proizvodnjom hardvera sa kojim može usko raditi na razvoju svog mobilnog operativnog sustava Android. Sa ovim stjecanjem Google također dobiva kontrolu nad velikim brojem patenata koji Motorola Mobility posjeduje.

Sve u svemu biće zanimljivo pratiti dešavanja na mobilnom tržištu i kako će se velike kompanije na njemu snaći.