Ping

Prema dobro obaveštenim izvorima, kompanija Apple diže ruke od Ping, društvenog muzičkog servisa u iTunes kojeg skoro nitko nije ni koristio. Izvori navode da se ovaj servis neće nalaziti u sledećoj verzijiji iTunes.

Ping je društvena mreža za muziku, kreiran kao način za delenje kupovina pesama i albuma sa mogućnošću davanja preporuka vašim prijateljima. Bivši legendarni izvršni direktor kompanije Apple Steve Jobs predstavio je Ping servis u septembru 2010 godine.  Dve godine kasnije, Ping nije privukao dovoljno pažnje miliona iTunes korisnika tako da se kompanija Apple odlučila na njegovo gašenje s tim da će iskoristiti njegove partnerske odnose sa Twitter-om i Facebook-om za deljenje sadržaja. 

Ping-ov nezgodan dizajn i nepostojanje jake društvene mreže na kraju je dovelo do njegovog gašenja. Servis nije uradio ništa značajno po pitanju podsticanja kupovine na iTunes, niti je uspio da okupi slušaoce muzike.

Kompanija Apple nedavno je najavila partnerstvo sa Facebook-om za iOS 6 koje će Apple-ovim mobilnim korisnicima dati više načina za deljenje sadržaja, čineći Ping zastarelim i suvišnim. Sada će Apple verovatno ohrabrivati korisnike da dele svoje iTunes kupovine na Facebook i Twittera, s obzirom da je integracija već dostupna u iOS. 

Pokušali smo sa Ping-om, ali mislim da su korisnici rekli svoje, da to nije nešto na šta treba gubiti energije,

priznao je nedostatke muzičke društvene mreže Ping Apple-ov sadašnji izvršni direktor Tim Cook.