ios-android

Najnovije izvješće kompanije Flurry, koja se bavi analitikom i oglašavanjem, pokazuje koliko su developeri još uvijek posvećeni Apple platformi. Naime, u svom izvješću Flurry navodi da je u prvom kvartalu 2012 godine napravljeno 69% novih aplikacija za iOS a samo 31% za Android.

Kompanija Flurry mjerila je “pokretanje novih projekata” praćenjem koliko developeri preuzimaju i implementiraju njen analitički SDK sa ciljem pokratanja novog projekta. Budući da developeri inače integriraju analitiku nešto prije samog pokretanja aplikacije, ovi brojevi su zapravo dobar pokazatelj na kojoj platformi će novi proizvodi biti pokrenut.

Postoji nekoliko čimbenika koji prema kompaniji Flurry doprinose da se novi projekti radije pokreću na iOS umjesto na Androidu. Vjerojatno jedan od ključnih je zarada. Flurry naglašava da developeri zarađuju četiri puta više sa iOS aplikacijom nego sa Android aplikacijom.

Drugi ključni razlog je razlika u fragmentaciji Android hardvera i softvera. Praveći listu 20 najpopularnijih Android uređaja za mjesec svibanj 2012 godine, kompanjija Flurry došla je do saznanja da samo jedan od njih (Samsung Galaxy S II) ima udio veći od 10%, do njih 17 ima udio do 6 posto. Ovo pokazuje koliko je developerima aplikacija teško da pruže podršku za toliko široku lepezu uređaja, pogotovu ako se radi o igrama jer one imaju specifične hardverske zahtjeve.

20 najvise koristenih android uredaja

Također, Flurry smatra da je problem također i činjenica da kompanija na svojoj mreži još uvijek ima skoro 70% uređaja koje pokreće Gingerbread, Androidov operativni sustav star skoro dvije godine.

Ovo znači samo još jedan problem za developere jer ne mogu održati nove korisničke konvencije i značajke koje su dobili sa kasnijim verzijama Android OS. Developeri su time limitirani ovim starijim OS što ih sprječava da ponude najbolje iskustvo u svojim aplikacijama. Poređenja radi, 75% korisnika iOS već je prešlo na iOS 5 +, koji je uveden tek ove godine.

Kompanija Flurry navodi da je za potrebe ovog izvješća koristila podatke prikupljene od 70.000 kompanija i više od 185.000 mobilnih aplikacija koje koriste njen Flurry Analytic. Također, svakodnevno je praćeno više od 1,2 milijarde sesija krajnjih korisnika na više od 100 milijuna uređaja.