html5

Ako želite da poboljšate svoje rangiranje u pretrazi, imate bolju podršku mobilnih čitača i transformišete svoj proces razvoja, onda je došlo vreme da integrišete HTML5 u svoj Web rad. HTML5 je zbirka od definicija, koja ne samo da obuhvata HTML standard već i CSS3 (Cascading Stile Sheets), JavaScript, multimedijalne kodeke i SVG (Scalable Vector Graphics) koji rade zajedno kao jedno kompaktno okruženje.

HTML5 možda trenutno i nije pravo rešenje za svaku organizaciju s obzirom da u obzir treba uzeti određene okolnosti koje podrazumevaju detaljno poznavanje pretraživača krajnjih korisnika (ne podržavaju svi pretraživači HTML5 a neki ga podržavaju samo delimično), poznavanje elemenata HTML5 i ciljeva koje organizacija ima po pitanju svog Web prisustva.

Generalno, sigurno da je došlo vreme za većinu developera da krenu sa usvajanjem HTML5 koji ima četiri izuzetno velike prednosti koje ćemo sada predstaviti.

Brže preuzimanje fotografija, posebno za mobilne korisnike

Kod dizajniranja Web strana, "gradient" je efekat za pozadinu, suptilno nijansiranje ili tekstura pozadine na kojoj se vaš web sajt prikazuje. Dizajneri ulažu mnogo truda u balansiranje nijansi i ostalih stvari za koje koriste veliki broj stilova čije efekti su za većini gledalaca važni ali ih mnogi i nisu nesvesni.

Pre nego HTML5, pozadina je morala biti postavljena slika. Photoshop, na primer, ima "Gradient Tool" koji se u velikoj meri koristi za konstruisanje slike u pozadini za upotrebu kao "gradient". Ovo se pokazalo neverovatno uspešno u smislu da svaki kompetenti web dizajner najčešće primenjuje "gradient" realizovan kao pozadinska slika.

HTML5 ovo menja. CSS3 u HTML5 izražava "gradient" semantički, tj. ne izražava ga kao sliku. Evo primera:

.gradientArea { background: -o-linear-gradient(#FFB260, #FF7F13); filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient( startColorstr='#ffb260’, endColorstr='#ff7f13’, GradientType=0); } }

Detaljna sintaksa ovog primera, ili njegovo renderovanje u blago-osenčen narandžasti pravougaonik, nije toliko važna, važno je njegovo izražavanje kroz reči a ne kroz sliku. Ovo je mnogo kompaktnije rešenje s obzirom da su CSS3 Gradient specifikacije obično teške nekoliko stotina bajtova, dok se težina pozadinske slike meri hiljadama bajtova. Takođe, transmisija CSS3 gradijent ne zahteva otvaranje drugog fajla što je veoma bito kada se ima u vidu činjenica da mnogi posetioci dolaze na sajt putem mobilnih uređaja i sa manjim propusnim opsegom mobilnih pretraživača.

Web dizajneri treba da rade isto što su radili i do sada, koriste Photoshop Gradient Tool s tom razlikom da sada izvoze u CSS3 a ne u HTML4 ili XHTML. To neće doneti nikakve promene u onome što krajnji korisnik vidi u svom pretraživaču ali ćete s druge strane postići mnogo brže preuzimanje. Važno je reći da je mnogo lakše prilagoditi CSS3 gradient različitim veličinama ekrana, što je itekako velika stvar za vaše posetioce koji na sajt dolaze koristeći mobilne uređaje sa različitim veličinama ekrana.

Treba reći i da CSS3 podrška za gradient donosi nove nivoe programabilnosti. Pa se tako gradients na primer može podesiti na osnovu starosti ili lokacije gledaoca.

Sve u svemu, ključna stvar HTML5 je semantičko izražavanje gradient-a koje čini da je preuzimanje mnogo brže, prilagođavanje zahtevima mobilnih uređaja mnogo lakše a uz to i održavanje je jeftinije.

Poboljšan SEO

CSS3 izrazi imaju i nekoliko drugih uobičajenih grafičkih efekata među kojima i providnost (opacity), zaobljeni uglovi i padajuće senke. Svaki od njih baš kao i CSS3 gradient donosi prednost u kompaktnijem upload-u i lakšem održavanju na različitim platformama. Oni takođe uvode i pogodnosti kod optimizacije za Internet pretraživače (SEO). Ovo svakako zaslužuju malo bolje objašnjenje.

Da bi razumeli implikacije na SEO, vratimo se na trenutak “gradients”. Još jedna tehnička prednost CSS3 gradients jeste njegova mnogo veća kompatibilnost sa source-code control systems (SCCS). Pre CSS3, gradient je doživljavan kao slika. Promena slike nije značila ništa posebno, sam SCCS samo je zapisao da je do promene došle, uz eventualne komentare o promeni.

Sa CSS3 semantičkim označavanjem gradient-a, SCCS može raditi sa tekstom koji izražava gradijent. Pa tako SCCS može automatski izvestiti da je u određeno vreme promenjena nijansa boje (Hue) gradijenta, ili njen intenzitet, u formatu kao što je ovaj:

< background: -o-linear-gradient(#FFB260, #FF7F13); — > background: -o-linear-gradient(#FFB260, #FF3F13);

Za programere ovo je veliku pogodnost. Alatki koje koriste za upravljanje izvornim kodom (source-code) proširuje se mnogo prirodnije na grafičku konstrukciju web dizajna. Ova prednost još više dolazi do izražaja kod providnosti i drugih CSS3 označavanja.

Pretpostavimo da je neka kompanija stilizovala svoje ime sa efektima prozirnosti na svojoj početnoj web stranici. Pre CSS3, to je mnoglo da se uradi sa Adobe Photoshop ili nekim sličnim alatom, a rezultat je bila slika koja prikazuje ime kompanije sa određenim efektima prozirnosti. Međutim, za Internet pretraživače sadržaj te slike bio je potpuno nevidljiv jer oni samo mogu da vide da je u pitanju slika ali ne i ono šta je u njoj.

Ranije se dešavalo da se neke web stranice ne pojave u rezultatima pretrage upravo zato što su pretraživači na njima videli mnogo manje tekstualnog sadržaja od ljudskih čitalaca. CSS3 je sada to promenio. CSS3 omogućava da se mnogo više tekstualnog sadržaja na stranici prikaže kao tekst i to zajedno sa efektom prozirnosti, 2D i 3D efektima, i ostalim.

Implikacije za SEO su dovoljno jasne. Lepota vaše web stranice ne znači ništa ako je niko ne vidi, stoga zašto insistirati na starijim stilovima grafičke implementacije koji čine da previše vašeg sadržaja bude nevidljivo za pretraživače.

Sofisticirani efekti animacije

HTML5 je pun individualnih funkcionalnosti sa karakteristikama koje smo već objasnili. Koristeći HTML5 web dizajnerima će postići isti izgled koji bi postigli i da ne koriste HTML5 ali sa značajno manjim troškovima, postigli bi veću brzinom učitavanja, uz prednosti za SEO i održavanje koje donosi semantičko označavanje.

HTML5 takođe uvodi efekte animacija. Za sofisticirane efekte animacije, dizajneri su se najčešće okretali Flash-u. Nedostaci koje ima Flash dobro su poznati svim web dizajnerima, neki od njih su:

  • Pretraživači skoro da ga i ne indeksiraju
  • Apple iOS i neki drugi operativni sistemi ga ne podržavaju
  • Njegov profil bezbednosti i licenciranje ograničavaju njegovu upotrebu u mnogim organizacijama

S druge strane, koristeći HTML5, relativno sofisticirane vizuelne animacije postaju dostupne kao semantičke animacije.

Lakši razvoj aplikacija

Konačna prednost koju HTML5 nudi jeste da je dovoljno bogat kao programsko okruženje da može da se takmiči sa ostalim “native” aplikacijama. Ovo je posebno važno za korisnike mobilnih uređaja. Razvoj “native” aplikacije je dosta skupo, programeri su skupi, licenciranje je skupo a portabilnost predstavlja pravi izazov. HTML5 je toliko moćan da mnoge aplikacije mogu efikasno biti u potpunosti kodirane sa HTML5.

Razmotrite nekoliko njegovih prednosti:

  • Automatska pokrivenost od strane pretraživača
  • Neposredan pristup do krajnjih korisnika, bez potrebe za instaliranjem bilo čega
  • Jedinstvana baza Koda za desktop računare, mobilne uređaje i daljinsku (remote) kućnu ili kancelarijsku upotrebu.

Na izgradnji HTML5 radi se godinama, mnoge njegove definicije obuhvataju najvažnije delove izgradnje web sajta čineći ih dostupnim kao semantičko označavanje (semantic markup) i razumljiv API. Inteligentna upotreba HTML5 omogućiće vam brži download, mnogo bolje rangiranje na stranicama rezultata pretraživanja kao i znatno lakši razvoj vaših projekata.