hapsenje hakera

Američki FBI saopštio je da je u međunarodnoj akciji uhićeno 24 hakera od kojih 11 u SAD-u i 13 u Evropi i Aziji. Prema podacima FBI, šest osoba uhićeno je u Velikoj Britaniji, te po jedna u Bugarskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Italiji i Japanu a dvije u Bosni i Hercegovini. dio velike međunarodne kriminalne grupe koja je oštetila hiljade klijenata raznih banaka u svijetu preko platnih kartica. Uhićeni hakeri dio su velike međunarodne kriminalne grupe koja je oštetila tisuće klijenata raznih banaka u svijetu preko platnih kartica.

FBI je izuzetno zadovoljan ovom akcijom navodeći da je raskrinkana velika mreža online prevaranata koji su se specijalizirali za krađe i preprodaju kreditnih kartica putem Interneta. FBI navodi da je ovom međunarodnom akcijom zaštićeno više od 400 tisuća potencijalnih žrtava i spriječena šeta veća od 200 milijuna dolara.

Svim uhapšenim koji su starosti između 18 i 25 godina prijeti kazna zatvora od 40 godina.

FBI je uspio locirati hakere tako što je još 2010 godine pokrenuo forum pod nazivom Carders Profit koji je djelovao kao crno tržište za prodaju osobnih podataka kao što one koje se odnose na kreditne kartice. Uhapšeni hakeri su se “upecali” na ovu varku FBI, posjećivanjem ovoga forumuma ostavljali su trag (IP adresu) na osnovu koje su bili locirani i identifikovani.

Poznato je da je jedan od uhićenih BiH hakera iz Banja Luke star 21 godinu.  Među najpoznatijim uhićenim hakerima svakako je Mir Islam, inače poznat i pod imenom JoshTheGod, koji je istaknuti član nove cyber kriminalne skupine UGNazi koja je prošli tjedan preuzela odgovornost za obaranje Twitter-a. JoshTheGod optužen je da je pokušao prodati više od 50.000 ukradenih brojeva kreditnih kartica.