twitterdown

Danas popodne Twitter priznao da ima problema i da neki korisnici ne mogu da pristupe njegovom servisu. Već od 17:00 časova veliki broj korisnika iz cijelog svijeta počeo je da izviještava o poteškoćama sa prijavom na Twiiter-ov web sajt.

Twitter je u nekoliko navrata davao priopćenja da njegovi inženjeri rade na rješavanju ovog problema. Twitter nije dao nikakav nagovještaj o tome što je uzrokovalo problem sa prijavom na njegov servis.

Nakon sat vremena sve se počelo vraćati u normalu iako još uvijek ima izvještaja da neki korisnici ne mogu da pristupe na Twitter.

Očekivanja su da će uskoru sve biti u redu i da će svi uzroci ovoga problema biti u potpunosti otklonjeni.

Update 22.06.: Haktivistička skupina Hackers of UGNazi na sebe su preuzeli su odgovornost za nemogućnost prisuta Twitter servisu. Hackers of UGNazi, čiji član Hannah Sweet (poznata kao "Cosmos" i @CosmosTheGod) tvrdi da je ova skupina na 40 minuta onesposobila Twitter na globalnom nivou koristeći se omiljenim oružjem haktivista, DDoS napadima. Hannah Sweet navodi da je skupina Hackers of UGNazi za cilj napada odabrala Twitter iz razloga jer on podržava Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA) Zakon.

Unatoč ovim tvrdnjama, Twitter navodi da je za jučerašnje probleme u pristupu njegovom servisu odgovoran kaskadni bug u jednom od njegovih infrastrukturnih komponenti.