PageSpeed Insights

Nakon prošlogodišnje Preview verzije, Google je jučer objavio PageSpeed Insights Chrome proširenje (ekstenzija) verziju 2.0, koje pomaže web developerima u otkrivanju različite aspekte njihovih web sajtova koji možda utječu na sporije ušitavanje njihovih stranica.

Kompanija Google naglašava da je PageSpeed Insights u stanju da analizira “sve aspekte učitavanja stanice, uključujući i resurse, mrežu, DOM i timeline. Proširenje se integrira izravno u Chrome-ov ugrađeni Developer Tools, i ima potencijal uštede jako mnogo vremena korisnicima kolektivnih popularnih stranica. Na webu, brzina je sve.

Korištenjem tehnologije kao što je Native Client, PageSpeed Insights je u mogućnosti da pokreće open-source PageSpeed Insights SDK sigurno i sa performansama izvornog koda. Korištenje Insights SDK omogućuje Chrome proširenju da automatski optimizirati slike, CSS, JavaScript i HTML resurse na vašoj web stranici i osigura verzije tih resursa da ih možete lako implementirati na svoje web stranice,

navode Libo Song i Bryan McQuade iz Google PageSpeed Insights tima.

Ovaj web alat svakako je koristan pogotovu ako se ima na umu da je Google i ranije isticao da je brzina učitavanja stranica jedan od elemenata za rangiranje na stranicama sa rezultatima pretraživanja.

Treba reći i da je Google nedavno u Google Analytics pokrenuo novi izvještaj o brzini web sajta koji se zove User Timings. Cilj ovog novog izvještavanja je da se prati prilagođeno tempiranje i pokaže brzina izvršenja ili vrijeme učitava.