microsoft surface tablet racunar

Kao što je poznato, jedna od ključnih promena koju donosi novi Windows 8 jeste poboljšanje podrške za Tablet-e. Microsoft je u potpunosti prihvatio ovaj aspekt operativnog sistema, predstavivši sinoć svoju sopstvenu liniju Tablet računara. “Surface” nastoji biti savršen mobilni operativni sistem, koji nudi fleksibilnost u smislu da može da bude tipičan Tablet kojeg pokreće Windows 8 Tablet ali i ultrabook računaru, koji ima svoju tastaturu.

Microsoft Surface poseduje 10,6 inčni Gorilla Glass ekran i biće u Intel (Windows 8 Pro) i ARM (Windows 8 RT) varijanti. Intel varijanta podrazumeva Core i5 Ivy Bridge procesor dok se ARM varijanta zasniva na Nvidia čipu.

Sinoćnje predstavljanje Microsoft Surface stavilo je do znanja svima da Microsoft pokušava da sa ovom svojom linijom Tablet uređaja bude drugačiji od ponude ostalih konkurenata na ovom tržištu. Microsoft nuditi dve vrste maski, “Touch Cover” i “Type Cover” , koje se magnetno povezuju na Surface obezbeđujući mu karakteristike slične laptop računaru.

Touch Cover je debeo 3mm i ima multitouch tastaturu kao i trackpad, dok Type Cover ima taktilnu tastaturu i touchpad sa klikabilnim dugmadima. Pošto nema pokretnih delova, prva varijanta je tanja jer dodaje samo 3mm na Surface, dok je to u drugoj varijanti 5 mm. Sa Touch Cover, ARM Surface je debeo samo pola inča (za referencu, novi MacBook Air je debeo 0,68 inča).

surface tablet racunar specifikacija

Iako dodavanje tastature nije ništa revolucionarno, ipak hardversko-softverska integracija omogućava pokretanje celokupnog desktop softvera (posebno na Windows 8 Pro verziji) a takođe omogućava korištenje USB uređaja, kao i većeg ekrana preko DisplayPort. Drugim rečima, Surface vas može vrlo dobro služiti isto kao i svakodnevni “desktop” računar.

Intel Surface ide još korak dalje dodavanjem podrške za olovku. Slično maski, olovka se magnetno kači na Surface. Microsoft još uvek nije objavio cene za svoje Surface Tablet-e, jedino što je objavljeno jeste da će Surface sa Windows 8 Pro biti konkurentan sa ultrabooks, tj. da će mu cena biti od 800 dolara dok će ARM Surface sa Windows 8 RT  koštati od 400 dolara.

Evo kako izgleda poređenje Surface sa Apple iPad-om.

poredenje-ipad-surface