google seo saveti

Kompanija Google odlučila je da pružiti pomoć startupima, na svom Developer Blogu  objavila je osnove stvari vezane za optimizaciju za Internet pretraživače (SEO) u kojima se objašnjava važnost što boljeg rangiranja na stranicama sa rezultatima pretrage.

Google dominira tržištem pretrage tako da je optimizacija web sajta za što bolje rangiranje u njegovim rezultatima od vitalnog značaja.

SEO saveti Google-a odnose se na jednostavne stvari kao što je postavljanje Google Webmaster Tools računa i potvrđivanje da ste vlasnik sajta, pa do manje očiglednih stvari kao što je provera domena u cilju  obezbeđenja da svako ko je posedovao vaš domen ranije nije povezao (sada) vašu web adresu sa spam sadržajem, nekim online prevarama, ili malware-om.

Google takođe predlaže da zadržite sadržaj na web sajtu fokusiran na jednoj temi. Google navodi da bi svaka stranica na vašem sajtu trebala da ima jedinstvenu temu, jedinstven naslov, jedinstven Meta Description (tekst koji opisuje o čemu je stranica), relevantne ključne reči u web adresi i dobar opisni tekst u svakom linku na stranici.

Google naglašava da će visok stepen jedinstvenosti rezultirati sa boljim korisničkim iskustvom na vašem sajtu, što je tačno, ali će takođe pomoći i Google u smislu kada da vašu stranicu na sajtu prikaže kao odgovor na upit korisnika.

Brzina učitavanja sajta takođe je važna. Google se poziva na Akamai studiju koja navodi da su dve sekunde prihvatljive za kupaca kod e-commerce sajtova, ali da "Google ima za cilj da taj prag prihvatljivosti bude ispod pola sekunde."

Što se tiče marketinga društvenih medija (social media marketing), Google savetuje uzdržanost, sugerišući da startupi trebaju da "kreiraju svoj identitet na ključnim sajtovima", a ne na svakom društveno-medijskom sajtu, te da se fokusiraju na one društvene sajtove na  kojima je njihova publika.

Na kraju, Google upozorava na “Black-Hat” SEO šeme. Kupovina linkova i učešće u razmeni linkova su signali opasnosti za Google-ovo algoritam za rangiranja i to bi moglo negativno uticati na vaš ugled u rezultatima pretrage.