google nexus 7

Kompanija Google je predstavila svoj vlastit tablet nazvan Nexus 7. Ovaj Google-ov tablet urađen je u suradnji sa kompanijom Asus i pokreće ga nova verzija mobilnog operativnog sustava Android nazvana Jelly Bean.
Google je jučer na svojoj developer konferenciji koja se održava u San Francisco objavio da će se verzija od 8 GB prodavati za 199 dolara, od sredine srpnja i da će biti glavni konkurent iznimno popularnom Amazon Kindle Fire.

Kompanija je također pokazala svoje Internet-povezane augmented reality (proširena stvarnost) naočale, otkrivši da će se sljedeće godine naći u prodaji.

Treba reći da 7-inčni (17,8 cm) Nexus tablet ima quad-core procesor (CPU) i  12-jezgarnu grafiku (GPU). Ovoliko jezgri znači da ovaj tablet može podići svoju procesorsku snagu kada je potrebno obraditi kompliciraniju grafiku ili pokrenuti više programa odjednom.

Google Nexus 7 slične je veličine kao Amazon Kindle Fire i Samsung Galaxy Tab 2 7.0., ali ima znatno manji ekran u poređenju sa Apple iPad koji ima ekran veličine 9,7-inčna (24.6cm).  Ovaj tablet je prvi Android uređaj kojem je Google Chrome zadani preglednik.

Kompanija navodi da će Nexus 7 prvo biti dostupan u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji ali treba istaći da se on već može pronaći na eBay.

Suosnivač Google-a, Sergey Brin, jučer je također predstavio Glass projekt , naočare proširena stvarnosti koje se još uvijek nalaze u fazi razvoja.

Svi su očekivali da bude prikazan video kojim se demonstriraju mogućnosti, ali umjesto toga, Sergey Brin je mogućnosti Google Glass predstavimo live feeds sa naočara koje su nosili Google-ovi zaposlenici u cepelinu iznad San Francisca. Sudionici su zatim uživali u live snimkama koje su pravile Google naočare dok su zaposleni iskakali iz cepelina i lebdjeli nebom iznad grada.

Google inženjeri tada su objasnili "filozofiju" opreme, rekavši da su smjestili zaslon iznad desnog oka kako bi se bez prevelike smetnje mogla odvijati interakcija sa stvarnim svijetom, a touchpad na jednom od bočnih traka za kontroliru.

Google inženjeri navode dvije glavne koristi koje donose Google naočare. Prva je snimanje videa i fotografija iz korisnikove točke gledišta dok je druga, obilje informacija vezanih za ono što vide ispred sebe, kao na primjer  koliko brzo se kreću i koji je najbolji način da stignu na neku drugu lokaciju.

Sergey Brin je dodao da testne Google Glass "Explorer Edition" developere iz SAD-a  mogu naručiti po cijeni od 1.500 dolara i da će im one biti isporučene početkom iduće godine.

Iako je javnost već neko vrijeme bila upoznata sa Google Glass projektom i tabletom Nexus 7, ipak kao iznenađenje večeri bilo je predstavljanje Google Nexus Q proizvoda.

Nexus Q je kuglasti uređaj sa dual-core procesorom OMAP4460 kojeg pokreće Android Ice Cream Sandwich , koji ima 16 GB memorije i koji nema svoj zaslon. Radi se o uređaju čija namjena nije da se koristi kao samostalna jedinica već da bude priključen na stereo i televizijski sustav. Treba reći i da Nexus Q ima unutarnje pojačalo snage 25 W. Nexus Q se sa drugim uređajima može povezati putem optičkog audio porta, Ethernet jack, micro-HDMI porta i micro-USB priključaka.

google nexus q

Nexus Q može da strimuje glazbu i video sa drugih uređaja omogućujući svojim vlasnicima pokretanje multimedijskih datoteka. On može sa drugim uređajima komunicirati putem NFC (Near Field Communication) tehnologije, kao i Wi-Fi i Bluetooth.

Kompanija Google opisuje Nexus Q kao "prvi svjetski socijal-streaming uređaj", jukebox povezan u Cloud gdje svatko donosi svoju vlastitu glazbu na zabavu. Nexus Q omogućuje prijateljima da kreiraju jedan popis pjesama kojem će svatko imati pristup. Google s ponosom naglašava da je Nexus Q  proizveden u SAD.

Google očekuje da će se Nexus Q u narednih nekoliko tjedana naći na tržištu sa cijenom od 299 dolara.