windows phone 8

Kompanija Microsoft jučer je na svom Windows Phone Developer Summit objavila što treba očekivati od sledećeg velikog update-a za njihovu smartphone platformu. Među najuočljivijim promenama koje se vide na prvi pogled je redizajnirani početni ekran, koji sada omogućava da se svaka pločica može podesiti na jednu od tri veličine koje su na raspolaganju. Microsoft će takođe ponuditi i nekoliko boja za prilagođavanje novog početnog ekrana u Windows Phone 8.

VoIP funkcionalnost će biti u operativnom sistemu ali umesto da nudi samo integraciju Skype, Microsoft dodaje i pozadinski agent koji će moći da obavlja dolazne i odlazne pozive, kao i poruke i integraciju sa nekoliko Windows Phone 8 funkcija.

Windows Phone 8 će naravno uključivati i Internet Explorer 10, zasnovan na istom kodu kodu korišćenom za desktop verziju u Windowsu 8, koji nudi četiri puta brže JavaScript performanse i punu HTML5 podršku. Tu su također i neka bezbednosna poboljšanja kao što su phishing filter i SmartScreen URL sistem reputacije.

Mapiranje kompanije Nokia će biti ključni deo operativnog sistema Windows Phone 8. Iako to znači da će Finski proizvođač telefona predati jednu od svojih ključnih prednosti u odnosu na konkurente, ovaj potez će obezbediti izuzetno dobro iskustvo mapiranje na svakom Windows Phone 8 uređaju. Uključivati će podršku offline mapa, “turn by turn directions” a takođe će i sve aplikacije trećih strana biti u mogućnosti da pristupe podacima mapiranja.

Nova Windows Phone 8 platforma će deliti zajednički kod sa Windows 8 desktop OS. Stvari kao što su kernel code, file system, mrežne usluge, medijske fondacije, drajveri za uređaj i delovi bezbednosnog modela iz Windows 8 će biti raspodeljeni između dve platforme. Microsoft ovo naziva “Windows Core”. Windows Core će developerima omogućiti prebacivanje svojih aplikacije između ove dve platforme, bez ponovnog pisanja velikog broja linija koda. Developeri će dobiti pristup novim alatima i ažuriranom SDK koji se bazira na Visual Studio 2012 i koji podržava i Windows 8 i Windows Phone 8 aplikacije.

Uprkos ovim promenama, sve postojeće Windows Phone aplikacije će nastaviti da rade na Windoes Phone 8. Sa druge strane, međutim, aktuelni Vindovs Phone 7.5 i ranije uređaji neće moći da se nadograde na Windows Phone 8, umesto toga, Microsoft planira da pokrene Windows Phone 7.8 update koji će doneti neke od Windows Phone 8 izmena na postojeće uređaje.

Microsoft je takođe proširuje hardverske specifikacije koje Windows Phone 8 podržava, omogućavajući proizvođačima da isporuči moćnija rešenja sa kojima će moći izazvati iPhone i Android uređaje. Platforma će podržavati dual-core i quad-core uređaje. U stvari, jedna od hardverskih implikacija koju donosi "Windows Core” jeste da će WP8 u teoriji podržavati i 64 jezgarne čipove.

Windows Phone 8 će takođe podržavati moćniji GPU i tri rezolucije ekrana: trenutnu WVGA (800 x 480), WXGA (1280 x 768) i pravi 720p (1280 x 720) koje će imati sličan aspect ratios (dva na 15:9 i jedan na 16:9) kako bi se obezbedilo da nema problem sa aplikacijama.

Još jedan dodatak vredan pažnje je podrška za NFC i Microsoft Mobile Wallet Hub koji je dizajniran za podršku NFC plaćanju uz sposobnost da skladišti informacije o kreditnoj kartici, članskoj kartici i ostalo. Radi se o nekoj vrsti hibrida između Google Wallet i Apple Passbook, a očigledno je i da Microsoft već ima nekoliko finansijskih institucija koje će podržati ovo njegovo rešenje za plaćanje.

Pored toga, tu je i nova funkcija koja se zove Tap + Send, koja omogućava jednostavnu razmenu sadržaja između NFC-omogućenih Windows Phone 8 uređaja, nešto slično Android Beam funkciji.

Microsoft je takođe u Windows Phone 8 dodao i punu podršku za SD karticu, omogućavajući korisnicima da prenose muziku, fotografije, video, pa čak i instaliraju aplikacije baš kao što bi to radili sa izmenjivim eksternim skladištem u Windows računarima.