microsoft_kupio_yammer

Glasine koje kruže već nekoliko dana da je Microsoft ušao u pregovore o kupnji poslovne društvene mreže Yammer po svemu sudeći su točne. Naime, Wall Street Journal pozivajući se na izvore u obe kompanije prenosi da su pregovori završeni i da Microsoft kupuje Yammer za 1,2 milijarde dolara.

WSJ navodi da se još uvijek ne zna kada će točno preuzimanje biti zvanično objavljeno ali se pretpostavlja da bi to moglo da se desi danas. 

Yammer se često naziva i poslovnim Facebook-om jer stvara privatne društvene mrežu unutar kompanija. Yammer ima 300 zaposlenih i prema podacima iz travnja, ima 5 milijuna korporativne korisnike u 200 tisuća kompanija širom svijeta.

Osnovna značajka poslovne društvene mreže Yammer je unutarnja rasprava. Zaposlenici postavljalju ažuriranja o tome što oni rade, postavljaju pitanja i ankete, dijele datoteke i ažuriraju wikis. Tijekom svog rasta, Yammer je integrirao svoje značajke sa Microsoft-ovim proizvodima kao što su Sharepoint i Dynamics CRM.

Ključna stvar je da zaposlenici mogu da se prijaviti na Yammer sa e-mail adresom, bez potrebe za odobrenjem svog IT odjela.

Ovom kupovinom Microsoft je drugi put u godinu dana stekao kompaniju koja se spremala za inicijalnu javnu ponudu. U svibnju prošle godine, kompanija je tako kupila Skype za 8,5 milijardi dolara, što je najveća akvizicija u povijesti tvrtke. Vlasnici Skype-a su već bili spremili dokumente za IPO a onda se pojavila kompanija Microsoft kao kupac.

Izvršni direktor kompanije Yammer, David Sacks, priopćio je da je kompanija planirala da u skorije vrijeme izađe na burzu, ali očito da do toga neće doći.

Kupnja poslovene društvene mreže Yammer će dodati još nekoliko društvenih značajki u Microsoft Office, koji već godinama ključna djelatnost kompanije Microsoft. U devet mjeseci, zaključno sa 31. ožujkom, Microsoft Office je ostvario prihod u visini od 17,7 milijardi dolara, što je 6,4% više u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Office divizija redovito generira više od polovine godišnjeg operativnog prihoda kompanije.

Office već ima proizvod, SharePoint, koji ima neke iste značajke kao i Yammer. No, dok mnoge tvrtke koriste SharePoint kao back-end softver za interne korporativne web stranice, mnogi ne koristite SharePoint funkcije za dijeljenje dokumenata ili za društveno umrežavanje. Tu bi mogao pomoći Yammer,koji bi korisnicima mogao ponuditi svoje besplatne značajke za društveno umrežavanje u nadi da će njihovi poslodavci shvatiti potencijal i platiti za nadogradnju.